Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kluski z sosem pomidorowym

Tekst i foto boka 18-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty30-60 min.?

Składniki:

- 6 pomidorów (około 1,5 kg),
- 1/2 główki czosnku,
- 2 cebule,
- oliwa z oliwek,
- bazylia,
- oregano,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

1. cebulę pokroić w paski.
2. wrzucić na podgrzany olej i zeszklić, posolić.
3. czosnek zmiażdżyć i wrzucić do cebuli, delikatnie usmażyć (uwaga nie może się przypalić, bo będzie gorzki).
4. pomidory sparzyć, sciągnąć skórkę, pokroić na 4 lub więcej części i wrzucić do garnka (do cebuli, czosnku).
5. doprawić bazylią i oregano (ja lubie dużo :-))
6. garnek przykryć pokrywką, gotować aż pomidory zmiękną i powstanie bardzo fajny sosik :-)

Uwagi:

Im dłużej i wolniej gotowane, tym lepsze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.11.2002 paola

Właśnie, gdzie kluski ?

Zgłoś 18.11.2002 Annra

A kluski...?

Zgłoś 09.08.2003 Yashi

Proste, zdecydowanie, proste. Nawet klusek nie trzeba ;)

Zgłoś 17.08.2003 Becia

Najlepsze ze świeżą bazylią dodaną pod koniec, można dodać śmietany beszamelowej lub zwykłej. Makaron włoski koniecznie!!Najlepiej penne.Nie rozgotowujemy!!!Po podaniu dobrze jest posypać potraw... Pokaż więcej

Najlepsze ze świeżą bazylią dodaną pod koniec, można dodać śmietany beszamelowej lub zwykłej. Makaron włoski koniecznie!!Najlepiej penne.Nie rozgotowujemy!!!Po podaniu dobrze jest posypać potrawę startym parmezanem.A pomidory zawsze daję z puszki.

Zgłoś 11.10.2003 Ania

bo to sa kluski w czapkach niewidkach ;-)))

Zgłoś 10.03.2004 slązak

Kluski śląski z sosem pomidorowym, bazylia i oregano?? Dobrze sie czujecie???????

Zgłoś 17.06.2005 jola

Kluski w pamięci :)) hehe

Zgłoś 01.09.2005 Martana

Po pierwsze nie czepiajcie sie tych klusek, logiczne jest, ze kazdy sobie ugotuje taka ilosc takich klusek jakie lubi. Ja podobny sos dodaje go gnocchi, inni moga jesc z czym im sie zamarzy. Mam... Pokaż więcej

Po pierwsze nie czepiajcie sie tych klusek, logiczne jest, ze kazdy sobie ugotuje taka ilosc takich klusek jakie lubi. Ja podobny sos dodaje go gnocchi, inni moga jesc z czym im sie zamarzy. Mam tylko jedno pytanie, skoro w liscie produktow jest 6 pomidorow a my do sosu dodajemy 4 to co z pozostalymi? zjadamy jako starter przed posilkiem wlasciwym?

Zgłoś 17.09.2005 Ania S.

To są specjalne maleńkie kuseczki z bułki tartej ale niesety nie znam przepisu :(

Zgłoś 19.10.2006 Miki

Nie 4 pomidory !!! Ale pomidory kroimy na 4 części, Martyno przeczytaj dokładnie.

Zgłoś 06.10.2009 jor

Hm... To mi trochę przypomina przepis na golonkę po poznańsku: woda, 2 marchewki, pietruszka, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. ;)