Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski ziemniaczane z białym serem

Tekst i foto Dim 28-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty15 min.średnia

Składniki:

Ziemniaki, mąka, biały ser, słonina.

Jak przyrządzić:

Wrzucamy ziemniaki po obraniu (tylko nie młode) do malaksera, miksera czy jakkolwiek to nazywacie i miksujemy. Kiedy nie ma już grudek w ziemniakach, masa jest gładka, dosypujemy powoli mąkę, miksujemy na najniższych obrotach. W tym czasie nastawiamy posoloną wodę do gotowania klusek na gazie. Masa po skończonym miksowaniu powinna być lekko ciągnąca się, ale nie może być lejąca! Lekko ścisła, taka, aby łatwo dało się formować kluski łyżką, żeby nie lało wam się do garnka. Żeby nie brudzić za dużo naczyń, najłatwiej jest robić kluski prosto z miski malaksera. Gdy woda wrze, przechylamy miskę z masą na kluski i powoli odcinamy lejącą się masę na wodę łyżką. Robimy kluski wielkości kobiecego kciuka. Kluski powinny gotować się około 8 minut, czasem trochę dłużej. Do sprawdzenia wyjmijcie jedną kluskę i spróbujcie. Dobre gotowe kluski smakują jak kluski, a nie jak mąka z ziemniakami, nie czuć też charakterystycznego chrzęstu nieugotowanych ziemniaków. Teraz podsmaążamy skwarki na patelni, kluski wysypujemy na talerz, polewamy skwarkami, posypujemy obficie białym serem i voila! Smacznego!

Potrzebne przybory:

malakser (ewentualnie tarka, ale wtedy dużo bardziej pracochłonne), patelnia, garnek

Jak podawać?

Na ciepło.

Uwagi:

Nie potrafię podać, ile ziemniaków, ponieważ robię to od tak dawna, że zazwyczaj po prostu daję na oko. Na jedną osobę wystarczą w zupełności 4 duże ziemniaki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.07.2007 szwedzki kucharz

robie tak czasami makaron ale kluski tez moga byc

Zgłoś 18.02.2008 Athenka

Ja jednak robię masę na kluski po odcedzeniu ziemniaczków, jak się ta woda troszke ustoi to dodajemy skrobię, mniej mąki trzeba i są wg mnie smaczniejsze.

Zgłoś 25.07.2008 Gawron

Zamiast słoniny, można użyć przesmażonej kiełbasy,boczek wędzony.Jednak najleprze są z boczkiem surowym,oczywiście przesmażonym.Ja nie odcedzam klusek do końca,pozostawiam troche tzw.chluszczank... Pokaż więcej

Zamiast słoniny, można użyć przesmażonej kiełbasy,boczek wędzony.Jednak najleprze są z boczkiem surowym,oczywiście przesmażonym.Ja nie odcedzam klusek do końca,pozostawiam troche tzw.chluszczanki,dodaję przesmażony boczek i pokruszony biały ser,solę do smaku -mieszam wszystko w garnku.Wygląda to nieciekawie,ale za to smakuje cudnie.

Kluski podaję ze szklanką schłodzonego mleka

Zgłoś 20.08.2011 Kujawianka

ulubione kluski moich corek.Też zostawiam trochę"kluszczanki'i obowiązkowo marchewgotowana(sol,cukier) utarta na piure.

Zgłoś 13.05.2011 Jacek

A ja nie modyfikowałbym zanadto tego genialnego według mnie przepisu. W myśl prastarej zasady: lepsze wrogiem dobrego. No może przed dodaniem twarogu, wmieszałbym w kluchy porządną łychę gęstej ... Pokaż więcej

A ja nie modyfikowałbym zanadto tego genialnego według mnie przepisu. W myśl prastarej zasady: lepsze wrogiem dobrego. No może przed dodaniem twarogu, wmieszałbym w kluchy porządną łychę gęstej kwaśnej śmietany. Opatentowane przed wieeelu laty przez niejakiego wujka Sławka, więc dziś właściwie już moje. Nie szczędzę soli i pieprzu, ale to już na talerzu. A danie świetnie komponuje się z kartoflanką, lub inną zupą jarzynową, podawaną jednocześnie jako tak zwana dobieranka - stary kujawski zwyczaj.