Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Knedle drożdżowe z modrą kapustą

Tekst i foto wpkropkapl 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

Knedle:
1/2 kg mąki pszennej,
5 dag drożdży,
1 żółtko,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
niecała szklanka mleka.

Kapusta:
0,5 główki kapusty czerwonej,
kostka rosołowa warzywna,
3 jabłka,
0,5 szkl. wina czerwonego wytrawnego,
łyżka octu balsamicznego

Jak przyrządzić:

Knedle (wszystkie sładniki muszą być trzymane w cieple):
zrobić zaczyn z drożdży i niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Makę wysypać na stolnicę, wlać zaczyn, dodać zółtko, sól i tyle mleka, by powstało lekkie ciasto (nie "zbite") jak plastelina, odstawić w miseczce i przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Formować duże kulki (by po podrośnięciu były wielkośći pączka), ułożyć na tacy i znowu odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte kulki kłaść na parę i trzymać pod przykryciem ok 7 min.

Kapusta:
kapustę poszatkować i włożyć na parę na 10-15 min (do miękkości).
Przełożyć do garnka i zalać winem z rozkruszoną kostką warzywną, zetrzeć na grubej tarce obrane jabłka i dodać do kapusty,
Dusić tak długo, aż odparuje zupełnie wino i sok z jabłek.
Doprawić do smaku przyprawami i octem balsamicznym.






Uwagi:

Na talerzu ułożyć pokrojone w grube plastry knedle i przykryć je częściowo kapustą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.