Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Knedle słowiańskie mojej babci

Tekst i foto Makucha 21-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
zależy, ile kto je? złśredni50 min.średnio wysoka

Składniki:

Na ciasto: ugotowane ziemniaki (5 sztuk), 1 jajo, sól, 1 szklanka mąki (2/3 pszennej, 1/3 ziemniaczanej, ale może być tylko pszenna).
Nadzienie: 2 kostki łustego zielonego twarogu, 2 duże cebule, czosnek, sól, majeranek, pieprz, olej do smażenia cebuli

Jak przyrządzić:

Najpierw przygotowujemy farsz: zmielony twaróg łączymy z dwiema drobno pokrojonymi i przesmażonymi na oleju cebulami. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i sporą garścią majeranku.
Zmielone ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką, lekko solimy i wyrabiamy ciasto - jak na knedle lub kopytka. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy placuszki, które nadziewamy farszem. Dokładnie zaklejamy i nadajemy lekko podłużny kształt.
Tak przygotowane kluski wkładamy do gotującej się i posolonej wody, gotujemy do wypłynięcia.

Jak podawać?

Można z kwaśną śmietaną, jakimś sosem jogurtowym lub podsmażonym boczkiem (ale wtedy nie jest to już danie bezmięsne...)

Uwagi:

Smakują podobnie jak pierogi ruskie.

Czas przygotowania:

Po przygotowaniu składników gotujemy ok. 8 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.04.2006 Ewa

myślę, że to jest pyszne;)

wypróbuję

szkoda, że teraz mam większy apetyt na zielone.... niż kartoflane, ale wkladam do pamiętnika;) przyjdzie pora na to

Ewa

Zgłoś 21.04.2006 Makucha

Jest bardzo smaczne, oczywiście lepsze z tzw. starych ziemniaków i oczywiście twaróg ZMIELONY a nie "zielony"...

Zgłoś 22.04.2006 RiXius

Hi!

Jestem z Litwy i nie wiem, jaka jest w PL waga jednej kostki twarogu. U nas na LItwie jedna kostka ma wagę o 200 g. Czekam na odpowiedź:-)

Zgłoś 22.04.2006 Ulik

U nas kostki twarogu ważą 25 dag .

Pozdrawiam

Zgłoś 23.04.2006 RiXius

Dzięki Uliku za info:-)

Sądzę, że 2 kostek twarogu na takę ilość ziemniaków jest za dużo. Czy ktoś już gotował knedle według tego przepisu?

Zgłoś 24.04.2006 M

Zgłoś 24.04.2006 Makucha

Podałam przepis, bo gotuję takie kluchy. Ilość twarogu jest OK, ja po prostu daję dużo nadzienia do środka, a ziemniaki też wybieram większe do gotowania na ciasto "kluchowe". Powinno ... Pokaż więcej

Podałam przepis, bo gotuję takie kluchy. Ilość twarogu jest OK, ja po prostu daję dużo nadzienia do środka, a ziemniaki też wybieram większe do gotowania na ciasto "kluchowe". Powinno pasować, ale zawsze można zrobić mniej farszu, a pozostałe ciasto ziemniaczane przeznaczyć na kopytka. U nas w sklepach kostak twarogu to 200 g. Pozdrawiam.

Zgłoś 17.06.2008 teta

Co to jest zielony twaróg?