Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Knedle z brzoskwiniami

26.05.2011

Te delikatne, miękkie kulki ze słodkimi owocami w środku kojarzą się z dzieciństwem, babcią i jej smacznymi obiadkami. Knedle możemy polać słodką śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym, musem owocowym lub sokiem. Na owoce prosto z krzaka lub drzewa musimy jeszcze poczekać, a na razie możemy je zastąpić owocami z puszki lub tymi z domowej spiżarni.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
414 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

80 dag ziemniaków,
20 dag białego sera,
15 dag pszennej mąki,
1 jajo,
puszka brzoskwiń w syropie,
100 g słodkiej śmietanki,
cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, ugotować i razem z serem zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.

Dodać mąkę i jajko.

Zagnieść ciasto i uformować z niego wałeczek.

Odcinać kawałki ciasta, rozpłaszczać na ręku, na środek położyć cząstkę brzoskwini i uformować kulkę.

Tak przygotowane knedle gotować w lekko osolonej wodzie (po wypłynięciu na powierzchnię 3minuty).

Jak podawać?

Gorące polać śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.