Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Knedle z powidłami gotowane na parze

Tekst i foto MADZIA 07-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.?

Składniki:

25 dag mąki,
1 dag drożdży,
2 łyżki masła,
1/4 szklanki mleka,
1 niepełna łyżka cukru,
1 żółtko,
szczypta soli,
10 dag powideł,
cukier,
rum,
cynamon,
5 dag masła,
5 dag maku,
cukier puder

Jak przyrządzić:

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże wymieszane z cukrem i ciepłym mlekiem, sól, żółtko oraz stopione i przestudzone masło.
Składniki zagnieć, aby powstało elastyczne ciasto (jeśli jest za twarde, wlej trochę mleka i ponownie wyrób).
Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od ręki.
Po wyrobieniu przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkuj i powykrawaj kółka.
Na jedno kółko nakładaj powidła przyprawione cukrem, cynamonem i rumem, przykrywaj drugim kółkiem.
Sklejaj, formuj okrągłe knedle.
Układaj je na natłuszczonym sicie i gotuj nad parą 12-15 minut.
Gotowe są wtedy, gdy wbity w nie patyczek jest po wyjęciu suchy i nie ma na nim śladów ciasta.

Jak podawać?

Knedle przełóż na talerz, posyp makiem wymieszanym z cukrem i polej stopionym masłem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2013 gość

Furerlaz? That's marvelously good to know.