Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Knedle zzeskie

Tekst i foto butterfly82 18-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
23 złprosty60 min.?

Składniki:

jajo, 1 sztuka,
0,5 szklanki mleka,
mąka, 20 dag, 2-3 łyżki,
2 dag drożdży,
bułka czerstwa

Jak przyrządzić:

Czerstwe bułki kroimy w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmażamy je na tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli bułka jest świeża to pokroić drobno w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Do letniego mleka dodajemy drożdże, następnie 1 jajko i sól, wrzucić do miski z mąką. Wyrobić ciasto, które ma być gęste i odchodzić od ręki. Dodać usmażoną bułkę i wymieszać. Posypać mąką po wierzchu. Trzymać pod przykryciem 20-30 minut. Posypać deskę mąką, dać na nią ciasto, zrobić wałek i wrzucić na osolony wrzątek, gotować 20 minut obracając. Można usmażyć go na maśle po kilku godzinach.

Jak podawać?

podajemy z sosem pieczeniowym lub dowolnym sosem mięsnym

Uwagi:

Ugotowane ciasto kroimy w plastry.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.09.2005 alicja

hmm, knedle czeskie jak czeski film :) o co chodzi nikt nie wie...bo mąki 20 dag, a te 2 -3 łyżki to też mąki czy ?? :D całe łyzki :D:D szok ludzie piszcie jasno

Zgłoś 25.02.2007 maua_czarna

mysle,ze te pozostale "2-3 lyzki maki" to do podsypania

Zgłoś 28.06.2008 klarysack

Wspaniale smakują pokrojone w kostkę, przysmażone jak grzanki .Na podsmażone kawałeczki knedlika wylać roztrzepane jajka podmażyć tak by się ścieły, odwrócić , podsmażyc z drugiej strony.Pycha.<... Pokaż więcej

Wspaniale smakują pokrojone w kostkę, przysmażone jak grzanki .Na podsmażone kawałeczki knedlika wylać roztrzepane jajka podmażyć tak by się ścieły, odwrócić , podsmażyc z drugiej strony.Pycha.

Zgłoś 19.06.2013 gość

I was loknoig everywhere and this popped up like nothing!