Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kociołek z dzika

Tekst i foto hexa 28-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty90 min.-

Składniki:

2 kg mięsa z dzika (szynka, karkówka, łopatka), 1/2 szkl. wina (wg gustu), 1 czerwona papryka, 2 jabłka, olej, przyprawy wg gustu - ja dodaję takie, jakie mam w domu.

Jak przyrządzić:

Mięso kroimy w kostki mniej więcej 2x2 cm,
przyprawiamy ulubionymi przyprawami, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na ok. 30 min.
Wrzucamy mięso do garnka i gotujemy do czasu, aż puści sok, to jest ok. 15 min, następnie wlewamy wino i gotujemy jeszcze z 20 min (w tym czasie sprawdzamy, czego brakuje, i doprawiamy). Paprykę kroimy w paseczki (cienkie), jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki, dodajemy wszystko do kociołka. Potrawa będzie gotowa, kiedy jabłka z papryką rozgotują się, tworząc cudowny w smaku sos, a mięso będzie miękkie.

Uwagi:

Jeszcze nigdy nie robiłam tego z wieprzowiny, więc nie wiem, jaki będzie efekt.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2010 ...

Zrobiłam. powiem szczerze jestem zachwycona! myślałam że dziczyzna śmierdzi a tu taki psikus. Hexa dawaj więcej przepisów na dzika!

Zgłoś 20.02.2010 ...

Zrobiłam. powiem szczerze jestem zachwycona! myślałam że dziczyzna śmierdzi a tu taki psikus. Hexa dawaj więcej przepisów na dzika!

Zgłoś 16.08.2010 wacho

Przepisik bomba palce lizac

wiecej takich !!!

pozdrawiam Rafal