Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Koettbullar, czyli szwedzkie pulpeciki

Tekst i foto k0m0r 09-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-312 złśredni60 min.raczej duża (smażone w głębokim tłuszczu)

Składniki:

1/2kg mięsa mielonego (mieszanego),
pęczek natki pietruszki (lub koperku),
kajzerka namoczona w mleku,
pół szklanki śmietany 18%,
spora cebula,
ząbek czosnku,
jajko.

Jak przyrządzić:

Na początek nastawiam w sporym garnku wodę do zagowania. Drobno siekam cebulę i natkę (lub koperek - pamiętam o usunięciu łodyg), dodaję do mięsa razem z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszam. 1/3 powstałej masy wrzucam do blendera, dodaję jajko, śmietanę oraz nasiąkniętą mlekiem bułkę. Miksuję na gładką, płynną masę - powinna mieć taką konsystencję, aby bez problemów dało się ją wylać z blendera (jeśli wyszła zbyt gęsta, dolewam trochę mleka).
Powstałą masę wlewam do reszty mięsa i dokładnie mieszam. Formuję ręką małe pulpeciki (im mniejsze, tym lepiej) i wrzucam na wrzątek. Gotuję na małym ogniu 30 minut.
Ugotowane pulpeciki wykładam na talerz i pozostawiam do przestygnięcia - aby "wypociły" nadmiar wody. Rozgrzewam na patelni sporo oleju (tyle, aby pulpeciki były do połowy zanurzone). Wrzucam pulpeciki na bardzo gorący olej i smażę, często potrząsając patelnią, aż z wierzchu będą ciemnobrązowe. Pulpeciki przyrządzone w ten sposób będą miękkie i jędrne w środku, a ekstra-chrupiące na zewnątrz - czyli dokładnie takie, jak być powinny.

Potrzebne przybory:

Blender, ostry nóż do siekania ziół.

Jak podawać?

Najlepiej smakują w towarzystwie słodko-kwaśnych buraczków na zimno (przepis w dziale "Sałatki i jarzyny").

Uwagi:

Użyte zioła powinny być oczywiście świeże.
Przygotowanie nastręcza trochę problemów przy mieszaniu mięsa i formowaniu pulpecików - trzeba się upaprać po same łokcie.
Aha, przestrzegam przed kupowaniem mięsa mielonego paczkowanego (zazwyczaj nazywa się to "mięso mielone kulinarne") - jest o wiele bardziej lepkie od "świeżego", co sprawia problemy przy formowaniu pulpetów.

Czas przygotowania:

30 minut pracy, 30 minut czekania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.01.2010 aga

chyba köttbolar

Zgłoś 18.01.2011 Pascal

Nie dodawac smietany bo wszystko sie rozpada w gotowaniu!!!

Zgłoś 06.11.2010

Ani tak, ani tak.

Poprawna nazwa Kottbullar (o z kropkami)

Zgłoś 27.11.2012 ian

Dla wszystkich zainteresowanych : to "o" z kropkami to jest tzw. umlaut i właśnie pisownia oe zastępuje ten znak gdy nie mamy go w swoich zasobach literowych lub po prostu nie chce sie... Pokaż więcej

Dla wszystkich zainteresowanych : to "o" z kropkami to jest tzw. umlaut i właśnie pisownia oe zastępuje ten znak gdy nie mamy go w swoich zasobach literowych lub po prostu nie chce sie komuś zmienić pisowni lub wejść w opcję "wstaw znak".