Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kołduny litewskie

Tekst i foto Edek 24-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złbardzo trudny90 min.?

Składniki:

Ciasto: 40 dag mąki pszennej typ 500, 1,5 jajka, pół szklanki wody. Nadzienie: 40 dag tłustej baraniny (np. z udźca), 10 dag tłustej wołowiny, 5 dag słoniny lub podgardla, sól, pieprz, majeranek, czosnek.

Jak przyrządzić:

Mięso obrać ze ścięgien i błon, zmielić wraz ze słoniną, dodając kilka łyżek zimnej wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Przesiać mąkę, dokładnie wyrobić ciasto z jajkiem i wodą na sprężystą, odchodzącą od ręki masę, pozostawić pod przykryciem na ok. 1/2 godziny. Ciasto podzielić na dwie części, wywałkować z nich takie same płaty grubości ok. 2-3 mm. Na pierwszym ułożyć w rzędach w odstępach kuleczki z farszu wielkości orzecha laskowego, przykryć drugim płatem i wykrawać kołduny małą okrągłą foremką o średnicy ok. 4 cm. Uważać, aby farsz nie dostał się między warstwy sklejanego ciasta, bo kołduny się rozlecą w trakcie gotowania. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie 3-4 minuty.

Jak podawać?

Podawać najlepiej w barszczu lub rosole. Można również podać ze skwarkami i zesmażoną cebulą, tak jak pierogi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.06.2007 Marzena

1,5 jajka?! A co to kurde jest? które pół trzena dodać białko czy żółtko? a może pół białka i pół żółtka? hę?

Zgłoś 09.04.2008 fergie

Marzena to trzeba dać 1 jajko i podzielic drugie na pół i ci wyjdzie

Zgłoś 25.08.2010 kałdun

ja robię kołduny z polędwicy wołowej...siekanej...z dodatkiem łoju...gotuję w rosole wołowym...a na talerzu polewam roztopionym masłem z tartą bułką...spróbujcie...pyszności..

Zgłoś 04.01.2011 bolo

Bzdura,żyje 70 lat i czesto robie kołduny bo pochodze z wileńszczyzny.Jak mozna dawać przepis pótora jajka,głupota.Ja daje na 1 kg.miesa 1 jajko i wystarcza.Jak jest za dużo jajka to mieso tward... Pokaż więcej

Bzdura,żyje 70 lat i czesto robie kołduny bo pochodze z wileńszczyzny.Jak mozna dawać przepis pótora jajka,głupota.Ja daje na 1 kg.miesa 1 jajko i wystarcza.Jak jest za dużo jajka to mieso twardnieje.