Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kolety w cebuli

Tekst i foto Beata 07-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1? złprosty30 min.dużo

Składniki:

- porcja schabu na kotlet,
- średnia cebula,
- jajko,
- przyprawa do zup w płynie Winiary,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Cebulę pokroić w piórka albo półplasterki wrzucić na patenie z olejem i wlać przyprawę w płynie ok.1 łyżki i lekko zeszklić. Mięso rozbić lekko posolić,sporo pieprzyć i obtoczyć w roztrzepanym jajku, przenieść na patelnię z cebulą smażyć z obu stron ok.10 min na średnim ogniu,cebulę nagarniać na wierzch kotleta.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska, patelnia, talerz.

Uwagi:

Podować z ryżem i kiszonym ogórkiem.(pozostałe jajko można usmażyć na patelni po wyjęciu kotleta i wyłożyc na ryż).

Czas przygotowania:

20
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.03.2004 agati

ODKRYWCZE...

Zgłoś 03.09.2005 Maja

PO 10 min. z każdej strony...???? Będą twarde jak podeszwy i suche jak trociny...To chyba lekka przesada.

Zgłoś 07.02.2006 agata_93

Mam 12 lat i może zrobiłam coś nie tak ale chyba nie, tak sądze ;/ Nie wiem jak to miało wyjść, ale mi wyszło całkiem nieźle (chyba:/ ). Ale mam pewien problem, ponieważ w przepisie pisało że je... Pokaż więcej

Mam 12 lat i może zrobiłam coś nie tak ale chyba nie, tak sądze ;/ Nie wiem jak to miało wyjść, ale mi wyszło całkiem nieźle (chyba:/ ). Ale mam pewien problem, ponieważ w przepisie pisało że jedną średnią cebule dać na jedną porcję. A ja zrobiłam 6 kotletów więc dałam 4 duże cebule i myślałam że wystarczy i wystarczyło, myślałam nawet że będzie jeszcze tłuszcyk na ryż ale... no właśnie ale... cebula a właściwie to 4 duże cebule spaliły się na węgiel

Zgłoś 08.02.2006 agata_93

To zowu ja. Rodzince co prawda smakowały ale gdy mama zobaczyła tą cebule tylko zaczeła się smiać ;), i powiedziala żeby wżucić ją do pieca ale za to w piecu paliła się bardzo ładnie:).

p... Pokaż więcej

To zowu ja. Rodzince co prawda smakowały ale gdy mama zobaczyła tą cebule tylko zaczeła się smiać ;), i powiedziala żeby wżucić ją do pieca ale za to w piecu paliła się bardzo ładnie:).

proszę napiszcie co zrobic żeby cebula się tak nie paliła. PLISSS!!

Zgłoś 10.11.2008 svan

Agata_93 jasli chcesz zeby cebulka nie byla spalona mam lepszy przepis. Kotlety schabowsolimy, pieprzymy, dodajemy przyprawe do grilla i jak kto woli inne przyprawy. Smazymy kotlety na oliwe a o... Pokaż więcej

Agata_93 jasli chcesz zeby cebulka nie byla spalona mam lepszy przepis. Kotlety schabowsolimy, pieprzymy, dodajemy przyprawe do grilla i jak kto woli inne przyprawy. Smazymy kotlety na oliwe a obu stron na to kladziemy na mieso i pod mieso okolo 4, 5 cebul pokrojone na pol ksiezyce. dodajemy do oliwy odrobinke wody. Przykrywamy pokrywka i trzymamy tak az cebulka dostanie kolor mozna przemieszac cebule i ta co jest pod miesem dac na wierzch a z werzchu pod spod. Do takiego danie juz nie trzeba zadnej salatki bo cebulka nia jest acga i miesko bedzie soczyste nie twarde i oczywiscie pieknie bedzie pachniec.

Pozdrawiam