Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kolorowa galaretka z pangi

Tekst i foto lola 09-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty15 min.niska

Składniki:

4 filety z pangi (średnie) lub innej białej ryby.
Wywar:
1 szkl. białego wina,
3 szkl. wody,
trochę octu winnego z białego wina,
biały pieprz,
sól,
ziele angielskie,
liść bobkowy.
Dodatkowo:
żółta i czerwona papryka,
1 fenkuł,
1 pęczek szpinaku,
żelatyna.

Jak przyrządzić:

Zrobić wywar z podanych składników, zagotować. Włożyć rybę i gotować ok. 10-15 min.
Wyjąć, osączyć.
Paprykę i fenkuł pokroić w drobną kostkę, wrzucić do wrzącej wody, chwileczkę obgotować, osączyć.
Obgotować króciutko liście szpinaku.
Do wywaru z ryby dodać żelatynę. Ilość wg przepisu.
Podłużną foremkę natłuścić.
Dno wyłożyć dużymi liśćmi szpinaku, na nich ułożyć kawałki ryby, na to jarzyny, popieprzyć i zalać wywarem z żelatyną. Ułożyć następną warstwę szpinaku, ryb, warzyw, zalewając każdą żelatyną. Na wierzchu ma być ryba. Przykryć ją szpinakiem.
Ostudzić i kroić w plastry.

Jak podawać?

Z chłodnym białym winem, bagietką z masłem i zieloną sałatą w sosie winegret.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.