Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kolorowy kurczak

Tekst i foto Lolek 23-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni30 min.mało

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej,
- 2 średnie pomidory,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz (opcjonalnie łyżka śmietany).

Jak przyrządzić:

Kurczaka pokrojonego w drobne kawałki smażymy na oliwie w płaskim rondlu. Po 5 minutach dodajemy marchewkę w talarkach i obraną fasolkę. Polewamy sosem sojowym i słodzimy. Pod przykryciem dusimy na małym ogniu 15 minut. Dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w drobne kawałki. Rozprowadzamy mąkę w 1/8 szklanki wody i szybko mieszając zagęszczamy powstały w rondlu sos. Możemy teraz dodać śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Potrzebne przybory:

Rondel, deska, nóż, łopatka lub drewniana łyżka.

Jak podawać?

Podajemy z makaronem (grube wstążki) lub z ryżem ugotowanym na sypko. Pyszne po posypaniu natką lub kolendrą.

Czas przygotowania:

w tym samym czasie możemy ugotować ryż lub makaron.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.