Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kolorowy pikantny bulion warzywny z brokułami, papryką i kukurydzą

Tekst i foto jagoda 08-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty25 min.?

Składniki:

1/2 brokuła, 1/2 czerwonej świeżej papryki, mała cebula, 5 dużych łyżek kukurydzy, pół kostki rosołowej, sól, pieprz (może być ziołowy), przyprawy ziołowe (np. zielone ziarenka smaku), bazylia, adżika (jeśli ktoś nie ma, to inna ostra przyprawa np. sos chili lub ostra papryka w proszku), maggi lub sos sojowy.

Jak przyrządzić:

W małym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kostkę rosołową. Brokuła dzielimy na małe różyczki i je jeszcze kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu jako pierwsze. Następnie dość drobno kroimy cebulę, paprykę w kostkę i wrzucamy. Niech bulion pogotuje się paręnaście minut na małym ogniu. Dorzucamy ziarenka smaku i bazylię, dajemy szczyptę soli i pieprzu. Teraz dorzucamy kukurydzę i ostrą przyprawę (polecam adżikę) i trochę maggi do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Smacznego!

Jak podawać?

Może się to wydać dziwne, ale ten bulion fajnie smakuje z grzankami.

Uwagi:

Bulion ten jest potrawą bardzo efektowną wizulanie, bo ma żywe wiosenne kolory :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.