Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Koperkowa

Tekst i foto Selenit 19-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 45 min.?

Składniki:

- 2 marchewki, 1 maly seler, 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 opak. śmietany 30%
- 1 lub 2 pęczek koperku ogrodowego
- 1 kostka rosołowa (z kury)
- 3/4 szklanki grysiku
- sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (marchewki, seler, pietruszkę i pokrojoną cebulę) i gotujemy. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie wyjmujemy je z garnka aby ostygły. Grysik zalewamy zimną wodą i mieszamy (można to zrobić nie w szklance, lecz w innym większym naczyniu). Wywar doprowadzamy do wrzenia i wlewamy grysik - powoli mieszając. Warzywa kroimy na drobne kostki i wrzucamy do zupy. Następnie dolewamy śmietanę do smaku, kostkę rosołową oraz drobno posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

można podawać z grzankami.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.06.2005 wanda

Koperek warto przesmażyć na maśle- bedzie aromatyczny.

Zgłoś 16.07.2005 niewtajemniczona

co to jest grysik? ktoś mi powie?

Zgłoś 28.08.2005 jana

sik-haha podoba mi się Twoje poczucie humoru.Bomba:)))))))))))superrr.

Zgłoś 26.05.2006 ZUZANNA

CHYBA JESTEŚ POCZĄTKUJĄCĄ KUCHARKĄ.GRYSIK TO POPROSTU KASZA MANNA.

Zgłoś 16.02.2008 paulina

zupa jest przepyszna

ja zrobiłam bez śmietany i polecam tą opcję :)

Zgłoś 21.07.2008 Marek

Pierwsze słyszę, by kasza manna miała inną nazwę. W mojej rodzinie nikt tak nie mówi. Grysik, to chyba regionalna nazwa. W takim razie lepiej pisać zwrot kasza manna. Choćby dlatego, że każdy w ... Pokaż więcej

Pierwsze słyszę, by kasza manna miała inną nazwę. W mojej rodzinie nikt tak nie mówi. Grysik, to chyba regionalna nazwa. W takim razie lepiej pisać zwrot kasza manna. Choćby dlatego, że każdy w Polsce wie co to jest. A co do samego przepisu, to prosty i smakowity.