Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kopytka

Tekst i foto kozia 20-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-8 złprosty30 min.-

Składniki:

- 2 jajka,
- sol,
- ugotowane ziemniaki,
- 1/2 kost.bialego sera,
- maka.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki potuptac...a nastepnie wszystkie skladniki zmieszac.... i dobrze wyrobic jednolite na ciasto....

Potrzebne przybory:

stolnica, noz, garnek

Jak podawać?

Kopytka mozna jesc na slodko (z dzemem, albo z sokiem malinowym)...albo tez z sosem...najlepiej grzybowym...jak to lubi...

Uwagi:

Make dodawaj stopniowo, tak aby wyrobic miekkie ciasto...Po wyrobieniu jednolitego ciasta...odstawiamy je na bok i odkrawajac po kawaleczku...rolujemy je...przyklepujemy...i kroimy na paseczki.
Wrzucamy do garnka z goraca woda i chwilke gotujemy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.11.2010 Ewa

U mnie w domu z sera nazywa się leniwymi, a z sera i ziemniaków kopytkami. Do tych z sera i ziemniaków najlepiej dodać przyprawy i usmażyć na głębokim tłuszczu zamiast gotować - pycha...

... Pokaż więcej

U mnie w domu z sera nazywa się leniwymi, a z sera i ziemniaków kopytkami. Do tych z sera i ziemniaków najlepiej dodać przyprawy i usmażyć na głębokim tłuszczu zamiast gotować - pycha...

Zgłoś 31.01.2005 wojownik

bardzo dziękuje za przepis.czasem szuka sie czegoś naprawde prostego,a wszyscy wokuł tak kombinują.pa!

Zgłoś 01.02.2005 pytajek

A ile tych ziemniakow?

Zgłoś 16.02.2005 mausia

a jaka mąka?

Zgłoś 24.05.2005 kiki

do kopytek nie dodaje sie twarogu-jestem specjalistka bo wychowalam sie na różnego rodzaju kluskach!!!a kopytka naleza do moich ulubionych i najlepsze sa z duszonym kurczaczkiem w sosie mniam ch... Pokaż więcej

do kopytek nie dodaje sie twarogu-jestem specjalistka bo wychowalam sie na różnego rodzaju kluskach!!!a kopytka naleza do moich ulubionych i najlepsze sa z duszonym kurczaczkiem w sosie mniam chyba zaraz zrobie, a twrogu dodaje sie leniwych które je sie polane maslem ze zrumieniona bulka i smietana polecam

Zgłoś 17.07.2005 balbina

zgadzam się z kiki

Zgłoś 29.07.2005 Justka

Ten przepis znam jako pierogi leniwe oszczędne :)

Zgłoś 30.08.2005 Asik

Tak, to sa pierogi leniwe. Bardzo smaczne, lepsze od samych kopytek, bo mieksze, puszyste. Pychotka. Polane tarta bulka...

Zgłoś 16.10.2005 anna

napewno są to piergi leniwe a nie kopytka ,należy podać ile tych ziemniaków

Zgłoś 25.10.2005 iwa

jeżeli kopytka to 2 kg ziemniaków ugotowanych, 1 jajko, i mąka mniej więcej 1/3 ilości ziemniaków, wymieszać składniki i gotowe ciasto. Są napewno pulchniutkie, a ten przepis to nie kopytka

... Pokaż więcej

jeżeli kopytka to 2 kg ziemniaków ugotowanych, 1 jajko, i mąka mniej więcej 1/3 ilości ziemniaków, wymieszać składniki i gotowe ciasto. Są napewno pulchniutkie, a ten przepis to nie kopytka

Zgłoś 29.10.2005 kiki

jaka maka do pierogow leniwych?ILE?

Zgłoś 31.10.2005 asiul

kiki mąki daje się z reguły tyle "ile zabierze" by ciasto było mięciutkie ale nie kleiło się do rąk.

Zgłoś 31.10.2005 asiul

acha a mąką? pszenna, najlepiej tortowa :o)

Zgłoś 07.11.2005 asiulka

może zrobie można tez z serem białym robić a sos najlepszy jest mięsny z kawałkami mięsa

Zgłoś 30.11.2005 Dominika

Jaka to ma być mąka?

Ile ziemniaków?

Zgłoś 21.02.2006 bożena

Maniu ja zamrażam surowe kopytka-oczywiście pokrojone-układam je na tacy tak aby się nie pokleiły i do zamrażarki,a jak jużsię zamrożą to dopiero wkładam do woreczka. A do ciasta kopytkowego opr... Pokaż więcej

Maniu ja zamrażam surowe kopytka-oczywiście pokrojone-układam je na tacy tak aby się nie pokleiły i do zamrażarki,a jak jużsię zamrożą to dopiero wkładam do woreczka. A do ciasta kopytkowego oprócz mąki pszennej dodaję również i mąki ziemniaczanej ale nie za dużo bo żeby nie były za twarde-tak ze 2 łyżki

Zgłoś 11.03.2006 madzia

mialam sie wlasnie zapytac o make jedna i druga ale juz sa odpowiedzi dzięki seredczne:):*pozdrawiam

Zgłoś 26.04.2006 sylwia

ja mroże już ugotowane, ale też czekam, żeby sie nie skleiły(muszą być suche, bez wody, takie matowe) o wiele szybciej później sie je gotuje i wiesz od razu, czy wyszły, czy można nimi "zab... Pokaż więcej

ja mroże już ugotowane, ale też czekam, żeby sie nie skleiły(muszą być suche, bez wody, takie matowe) o wiele szybciej później sie je gotuje i wiesz od razu, czy wyszły, czy można nimi "zabić", bo to ziemniak ziemniakowi nierówny....

Zgłoś 11.05.2006 gaga

kopytka lub pierogi można podgotować tak żeby nie ugotować a tylko tyle żeby ciasto się skleiło

należy pamiętać że ma to trwać bardzo krótko

to jest tzw półprodukt

należy w... Pokaż więcej

kopytka lub pierogi można podgotować tak żeby nie ugotować a tylko tyle żeby ciasto się skleiło

należy pamiętać że ma to trwać bardzo krótko

to jest tzw półprodukt

należy wyjąć z wrzątku i włóżyć do zimnej wody

wystudzić a już przestudzone polać olejem i przemieszać delkikatnie rękami żeby nie porwać ciasta

takie kluski lub pierogi po całkowitym wystudzeniu zamrażać potem wrzucać na wrzątek /oczywiście zamrożone/kiedy nam się zechce i gotować żeby nie popękały należy pamiętać że takie kluski już troszkę leżały w wrzątku i nie należy ich przegotować

każda z was na pewno wie ile gotuje się kluski lub pierogi

i tak samo należy postępować z tymi zamrożonymi

ponieważ ja zawsze miałam problemy z tym i nauczyłam się tego od dobrej kucharki

Zgłoś 01.07.2006 didi

mam pytanie chociaż może ono głupio zabrzmieć ale jak jest właściwie różnica między kopytkami a kluskami leniwymi u mnie w domu na jedno mówi się tak i tak. Jem a nawet nie wiem co to dokładnie ... Pokaż więcej

mam pytanie chociaż może ono głupio zabrzmieć ale jak jest właściwie różnica między kopytkami a kluskami leniwymi u mnie w domu na jedno mówi się tak i tak. Jem a nawet nie wiem co to dokładnie jest.

Zgłoś 04.12.2006 beata

do didi kopytka to te z samych ziemniakow,kluski leniwe to ziemniaki i ser bialy.pozdrawiam

Zgłoś 25.01.2007 Mzafka

NO!! i o to chodziło!! kpytka, czy leniwe, co za różnica, szukałam takiego właśnie przepisu z serem!! mama zawsze robiła kopytka z serem , teraz jej nie ma ( a ja nie mogłam znaleźć przepisu. DZ... Pokaż więcej

NO!! i o to chodziło!! kpytka, czy leniwe, co za różnica, szukałam takiego właśnie przepisu z serem!! mama zawsze robiła kopytka z serem , teraz jej nie ma ( a ja nie mogłam znaleźć przepisu. DZIĘKI :)

Zgłoś 12.02.2008

dokladnie najlepsze sa z serem jak u babciii

Zgłoś 12.10.2009 lama

To jest przepis na kpytka.....po prostu ulepszony o ser biały!!!

Jako smakosz klusek stwierdzam że są o niebo lepsze od tych bez sera!Ps. Polecam z bułką tartą zasmażoną na masełku!!!!!!!... Pokaż więcej

To jest przepis na kpytka.....po prostu ulepszony o ser biały!!!

Jako smakosz klusek stwierdzam że są o niebo lepsze od tych bez sera!Ps. Polecam z bułką tartą zasmażoną na masełku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Zgłoś 09.01.2010 krajan1984

po pierwsze zgadzam się z ~cwee!!!

A co do kopytek, czy tam tych leniwych, to te z serem są serio lepsze. Moja teściowa też dodaje do ww składników jeszcze mąke ziemniaczaną jak ktoraś z ... Pokaż więcej

po pierwsze zgadzam się z ~cwee!!!

A co do kopytek, czy tam tych leniwych, to te z serem są serio lepsze. Moja teściowa też dodaje do ww składników jeszcze mąke ziemniaczaną jak ktoraś z piszących poprzednio pań, ale ja osobiście wole bez jej dodawania. Jak się doda mąkę ziemniaczaną to się robią takie gumki, a ja osobiście wole takie kluskowate, daję trochę więcej mąki. Kopytka to takie ekonomiczne i proste danie, a do tego naprawdę smaczne. Podzielam zdanie miłośników zrumienionej na maśle bułki tartej!!!!!!

Zgłoś 08.09.2010 a

beznadziejny przepis bez proporcji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!