Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kopytka z pieczarkami

Tekst i foto straznik007 24-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni45 min.?

Składniki:


1 kg ziemniakow, 1 jajko, mąka, 1 kg pieczarek, 2 duże cebule, 1/2 kostki masła, sól, pieprz, maggi do smaku, 1/2 l śmietany 30%, nać pietruszki

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać i ugotować z solą a następnie gorące przetrzeć. Dodać jajko i mąkę. Wyrobić w celu uzyskania jednolitej masy. Z uzyskanego ciasta uformować ruloniki o średnicy ok. 1 cm, które należy pociąć pod niewielkim skosem na 2 cm. Kluski odstawwić na bok przykryte lnianą ściereczką. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, którą dusić przez ok. 5 min. Następnie dodać wcześniej oczyszczone i pokrojone w półtalarki pieczarki. (istnieje pewien sekret - jeśli kupimy czyste pieczarki to należy jej jedynie oczyścić i nie myć pod bieżącą wodą, ponieważ te po usmażeniu maja niepowtarzalnie lepszy smak). Pieczarki na patelnię wrzucać partiami tak aby w konsekwencji uzyskać jedną całość. W trakcie duszenia pieczarek i cebuli do smaku dodać sól, pieprz oraz maggi do smaku. Aby smak był intensywniejszy można dodać szczyptę cukru. Ale to już wg gustu. Pieczarki dusimy tak długo, aż płyn ze spodu patelni ulegnie prawie całkowitej redukcji. Powinno być go mniej niż roztopionego masła. Następnie do całości dodać śmietankę i całość dusimy aż śmietanka zgęstnieje. Całość doprawiamy jeszcze do smaku wg uznania.
Kiedy pieczarki już "dochodzą" kluski należy wrzucić na gotującą się wodę z solą. Gotować do czasu aż wypłyna i jeszcze ok 1-2 min. Następnie kluski po odcedzeniu polać sosoem pieczarkowym a całość posypać świeżo pokrojoną natką pietruszki.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Zamiast klusek kopytek może być dowolnie wybrany makaron lub ryż itp.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.10.2005 joaśka

przepraszam a ile tej mąki??

Zgłoś 28.10.2005 teska

na oko!!!!!!!

Zgłoś 03.11.2005 strażnik007

Szklankę lub trochę więcej. Ciasto musi być delikatne tj. nie za twarde i nie za miękkie. Zbyt mało mąki może doprowadzić do rozgotowania się kopytek.

Zgłoś 02.12.2005 Martana

Zacny Autorze, jezyk naszych pradziadow dawno wygasl - takie sa prawa ewolucji swiata wiec jak bedziesz opisywal nastepny przepis to uzyj jezyka typu:

kroimy, smazymy itd (poczucie humoru... Pokaż więcej

Zacny Autorze, jezyk naszych pradziadow dawno wygasl - takie sa prawa ewolucji swiata wiec jak bedziesz opisywal nastepny przepis to uzyj jezyka typu:

kroimy, smazymy itd (poczucie humoru tez sie przyda).

Jestem z rodziny hrabiowskiej, wiec teoretycznie powinnam mowic jak pradziadek ale nie mowie, bo to niestety przeszlosc.

do jasnej anielki, pozdrawiam.

PS - przepis dobry ale nic wiecej:)

Zgłoś 18.01.2006 Ewa

Język przepisów kulinarnych nie ma nic wspólnego z pochodzeniem lub błękitną krwią. Określenie "dodać", "pokroić" itp. to po prostu skrót od "należy dodać". A Jaśni... Pokaż więcej

Język przepisów kulinarnych nie ma nic wspólnego z pochodzeniem lub błękitną krwią. Określenie "dodać", "pokroić" itp. to po prostu skrót od "należy dodać". A Jaśnie Pan Hrabia do pospólstwa mawiał: "Niech Jan pokhoi i doda mahcheweczkę". Jako ciekawostka: Rosjanie w książkach kulinarnych używają form typu: dodają, kroją, czyszczą itp.

Zgłoś 18.01.2006 Ewa

Czy to znaczy, że czynią to zbiorowo? Czytajmy książki kucharskie, zwłaszcza te stare z tekstami: weź trzy silne dziewki z pola niech trą. Pozdrawiam

Zgłoś 08.02.2006 Evva

chyba smakoszem ;-)

kustosz to przewodnik jest ...

Zgłoś 05.04.2006 katya

Ja nigdy żadnej skrobii nie dodaję, ani moja mama, ani babcia i kopytka są zawsze pyszne.

Zgłoś 29.12.2006 ewelina

przestancie sie juz klucic!! kazdy robi te pyszne kopytka samemu!!! zreszta moja babcia zna lepszy przepis na kopytka!!! a nasi pradziadowie nie maja nic do tego!!!

Zgłoś 29.12.2006

znam fajny przepis na owocowa kanapke!!

skladnik:

na kanapke polozyc cale jablko!

dobre prawda?

Zgłoś 07.11.2007 kicia

to z tą kanapką jest naprawdę niezłe,muszę ten przepis wyprubowac

Zgłoś 07.11.2007 kicia

a ja robie kopytka tak'gotuję ziemniaki dzien wczesniej,następnie miele je i dodaje jedno jako,make i zagniatam ciasto.następnie przygotowywoje tluszcz który robie z boczku i cebulki,pocmar... Pokaż więcej

a ja robie kopytka tak'gotuję ziemniaki dzien wczesniej,następnie miele je i dodaje jedno jako,make i zagniatam ciasto.następnie przygotowywoje tluszcz który robie z boczku i cebulki,pocmarzam cebule i boczek i przyprawiam do smaku,i nastawiam wode na kopytka,formuje z ciasta ruroniki i kroje je pod skosem,wrzucam na gotujaca wode i gotuje ok.piętnastu minut,wyciagam na talerz i polewam tluszczem przygotowanym wczesniej a nastepnie jem. Składniki[półtora kg.ziemniaków,okolo kilograma maki przennej i jedno jajko.wychodza bardzo pyszne,mój maz bardzo lubi kopytka robione przezemnie.Warto sprobowac.

Zgłoś 12.01.2008 grażyna

Wkurza mnie, że piszecie z błędami ortograficznymi! Wiadomo, nieuki też muszą jeść. Może zamiast soli do kopytek dodacie trochę ortografii polskiej?

Zgłoś 01.05.2008 mamagela

ja kopytka robie z serem bialym o niebo delikatniejsze ,a kartofelki gotuje w mundurkach ,zachowuja smak i witaminy .Pozdrawiam

Zgłoś 27.08.2008 mania

Grazyno, mnie tez to wkurza. Czasami musze taki tekst z bledem czytac dwa razy zanim zrozumiem dane slowo.

Zgłoś 27.08.2008 mania

Kicia, a moj maz woli podsmazona cebulke a nie pocmazona.

Zgłoś 05.09.2008 kongo

ludziska jaki jest przepis na kopytka z serem

Zgłoś 17.09.2008 kazio69

Witam! Mogę wam podać przepis na coś lepszego niż kopytka. Do ciasta na kopytka dodajemy startą cebulę,formujemy placuszki,obtaczamy lekko w mące i smażymy na oleju. Podajemy polane sosem grzybo... Pokaż więcej

Witam! Mogę wam podać przepis na coś lepszego niż kopytka. Do ciasta na kopytka dodajemy startą cebulę,formujemy placuszki,obtaczamy lekko w mące i smażymy na oleju. Podajemy polane sosem grzybowym. Napewno pyszniutkie! Nikt z Was tego nie jadł,no może nieliczni! SPRUBÓJCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 23.08.2010 naomi

Czytam komentarze i serce mi pęka - ile w WAS jadu i żółci... :(