Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotelt schabowy z czonkiem i serem

Tekst i foto Neśta 20-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- schab z kością,
- składniki do panierowania,
- tarty zóty ser (miękki, łagodny),
- kilka ząbków czosnku,
- cebula,
- bulion drobiowy,
- musztarda miodowa,
- gęsta śmietana (lecz nie kwaśna),
- przyprawy.

Jak przyrządzić:

Mięso pokroić jak na kotlety, posypać przyprawami, panierować. Smażyć z obu stron na patelni, kilka minut na dużym ogniu potem zmniejszyć. Pokrojoną w krązki cebulę ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia lub blachy. Na cebulę ułożyć kotlety. Na każdy kotet rozsmarować trochę wyciśniętego czosnku i położyć tarty ser tak by zakryć cały kotlet. Z boku wlać bulion taką ilość by zakryła cebulę i lekko kotlety (tak by nie naruszyć kotelów), przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, trzymać aż do rozpuszczenia sera. Wyjąć naczynie, kotlety delikatnie rozkładać na talerzach. Rozprowadzić śmiętanę z musztardą (na 3 łyż śmietany a 1 łyż mudztardy)i zmieszać z tym co zostało w naczyniu, powstanie sos, który można dowolnie doprawić. Sos nałożyć na kotlety.

Uwagi:

Podawać wg. uznania. Naprawdę badzo pyszne. Polecam.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.03.2004 manja

A czy żaroodporne naczynie można włożyć do gorącego piekarnika? Bo ja zawsze się boję, że pęknie. W instrukcji było napisane żeby do gorącego nie wkładać...

Zgłoś 29.03.2004 manja

Haloooo!!!!!

Zgłoś 30.03.2004 Khayra

tak mozna tak samo jak mozna go uzywac w mikrofali :D

Zgłoś 26.04.2006 Debiutant

Trzeba go przyprawic delikatnie jak normalnego schaboszczaka , czy troszke wiecej (ostzrej

Zgłoś 10.12.2011 marianna

...A CZY ŻAROODPORNE NZACZYNIE MOZNA WŁOŻYĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA.....BEZ KOMENTARZA...:)))))))))))))