Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki 2 w 1

Tekst i foto Blue7 06-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego,
- ok. 1 torebka ryżu lub kaszy gryczanej,
- 2 średnie cebule,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 jajko (niekoniecznie),
- pieprz, sól, liść laurowy, ew. inne przyprawy wedlug uznania, np. odrobinkę soli ziołowej.

Jak przyrządzić:

Ryż lub kaszę gryczaną ugotować, wystudzić.
Do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśniety przez wciskarkę czosnek, sól, pieprz, wbić jajko, dodać ryż lub kaszę, dokładnie wymieszać.
Formować nieduże kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyc na oleju. Usmażone kotleciki przelożyć do rondla, poddusić pod przykryciem z listkiem laurowym.

Czas przygotowania:

Nie jest to pracochłonne danie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.10.2004 handi

Blue z czym podawać takie kotleciki? Ciekawa wariacja zwykłych mielonych, mam ochotę spróbować.

Zgłoś 11.10.2004 Blue7

Handi, ja zwykłe mielone robię najczęściej właśnie z ryżem (nie trzeba wtedy dodawac bułki, jak w tradycyjnych kotletach, ryż dodaje im kruchości) a moja mama robi czasem z kaszą gryczaną.

... Pokaż więcej

Handi, ja zwykłe mielone robię najczęściej właśnie z ryżem (nie trzeba wtedy dodawac bułki, jak w tradycyjnych kotletach, ryż dodaje im kruchości) a moja mama robi czasem z kaszą gryczaną.

Ja najbardziej je lubię z ziemniakami puree albo z ryżem ugotowanym na sypko i jakąś surówka, sosem. Ale nie ma żadnych ograniczeń, pasuje do nich wszystko to co pasuje do zwykłych mielonych.

Można je jeść też same, ze świeżym pieczywem, bo sa właściwie samowystarczalne podobnie do gołąbków. :)

Szybko sie je robi i wychodzi też znacznie więcej kotlecików, niż gdyby je zrobic tylko z samego mięsa. Pozdrawiam :)

Zgłoś 12.10.2004 Misia

Napisz proszę, czy do dusznie nalac wody, czy może jakiegoś wywaru.To bardzo istotne!Chciałabym spróbować tego dania!

Zgłoś 12.10.2004 Blue7

Ja przekladam usmazone kotleciki do rondla, gdy juz sa wszystkie gotowe wlewam minimalna ilosc wody, tak ze 3 lyzki, zeby kotlety nie przywarly do dna, wrzucam listek laurowy i pod przykryciem (... Pokaż więcej

Ja przekladam usmazone kotleciki do rondla, gdy juz sa wszystkie gotowe wlewam minimalna ilosc wody, tak ze 3 lyzki, zeby kotlety nie przywarly do dna, wrzucam listek laurowy i pod przykryciem (korzystam ze szklanej pokrywki z dziurka) dusze na minimalnym ogniu kilka minut.

Jesli, ktos ma pewnosc, ze mieso nie ma szans byc surowawe, moze nie dusic.

Nie wlewac za duzo wody, bo skorka przestanie byc chrupka.

Generalnie zadna filozofia, zwykle podduszenie pod przykryciem :)

Zgłoś 12.10.2004 Bjorn

A ty juz na tania tandetna garmazerke sie przerzucilas? Zabraklo podkradanych pseudo-italskich przepisow???? Niedlugo, rozumiem, fast foodzik przerobisz?

Zgłoś 13.10.2004 Misia

Dziękuję za podpowiedz.Mam nadziej,że mi to wyjdzie!

Zgłoś 13.10.2004 Blue7

Smacznego, Misia :) Nie ma szans, zeby nie wyszlo :)

Zgłoś 02.11.2004 Misia

Zrobiłam!Wyszły super! Dzięki za przepis:)

Zgłoś 02.11.2004 Blue7

cieszę się :)

Zgłoś 11.11.2004 mandarynka

Ja również często robię w podobny sposób z ryżem kotlety mielone, praktycznie w niemal identycznych proporcjach, jak nie chce mi się bawić z odcedzaniem bułek. Muszę przyznać, że są dobre. Z teg... Pokaż więcej

Ja również często robię w podobny sposób z ryżem kotlety mielone, praktycznie w niemal identycznych proporcjach, jak nie chce mi się bawić z odcedzaniem bułek. Muszę przyznać, że są dobre. Z tego przepisu jeszcze nie korzystałam, ale ponieważ robię praktycznie identycznie z wyjątkiem listka laurowego, ale za to trochę więcej przypraw, więc za ten przepis też mogę zagwarantować, że wyjdą smaczne.

Pozdrawiam.

Zgłoś 12.11.2004 Blue7

I ja Cie pozdrawiam Mandarynko :)

A jakie dodajesz przyprawy?

Zgłoś 20.01.2005 krem

kotleciki super. robię raz w tygodniu. wymyśliłam do nich sos z kwaśnej śmietany, suszonej pietruszki i przecieru pomidorowego. Podawać z porami gotowanymi w wodzie. Lub zieloną sałatą i kusk... Pokaż więcej

kotleciki super. robię raz w tygodniu. wymyśliłam do nich sos z kwaśnej śmietany, suszonej pietruszki i przecieru pomidorowego. Podawać z porami gotowanymi w wodzie. Lub zieloną sałatą i kuskusem.

Zgłoś 21.07.2005 SAXANA

SWIETNY PRZEPIS!!! WYSZSZLO PYSZNE!

Zgłoś 21.07.2005 SAXANA

WYSZŁO ;] :]

Zgłoś 16.01.2008 dominic

sprobowałem i są duzo lepsze od tradycyjnego kotleta mielonego.-dodajcie jeszcze papryke ew. zamiast czosnku ale ja z niego nie zrezygnowałem bo pyszota..