Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki mielone lux

Tekst i foto Mala a jak gotuje mmmmm!!! 06-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?7,50 złprosty15 min.?

Składniki:

- 1/2 kg mięsa mielonego (obojetnie jakie),
-1 duża cebula,
- 2 jaja,
- 1 papryczka czerwona,
- b. tarta,
- kasza manna,
- przyprawy: oregano, sól, pieprz, bazylia i maggie w płynie.

Jak przyrządzić:

Do mieska dodac pokrojona w malutka kostke papryczke, cebulke podsmażyc i rowniez dodac do miesa, wbic 2 jajka, wsypac rowniez 1/2 szklanki kaszy manny i 1/2 szklanki bulki tartej. Przyprawic wymienionymi przyprawami wedlug wlasnego uznania i dokladnie wymieszac do powstania jednolitej masy miesnej. Uformowac kotleciki, otoczyc w bułce tartej i smażyc na malutkim ogniu, az do uzyskania rumianego koloru. Smacznego!!!

Jak podawać?

Najlepiej na ciepło.

Uwagi:

W zależnosci od ilosci miesa, skladnikow dodac lub ujac oraz wedlug uznania przyprawiac, ale papryczka obowiazkowo!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.11.2004 D@rek

U mnie takie kotleciki, to raczej standard ;-) a kaszę dodaję jedynie do pulpetów.

Zgłoś 12.11.2004 @śka

mne też tu manna nie pasuje raczej dodałabym tartego sera żółtego.?

Zgłoś 12.11.2004 barbarka

ja wole do mielonych dodac troche majeranku,bo oregano dodaje bo mies barbicu,a bazylie do dan z pomidorami

Zgłoś 13.11.2004 lalapupu

a ja bym powiedziala, ze jak walniesz w cos maggi albo glutamianu sodu w jakimkolwiek wydaniu, to juz na pewno nie bedzie lux :P

poza tym kotleciki wygladaja apetycznie :)

Zgłoś 15.11.2004 ulsen

Rany, przecież każdy moze doprawić w/g swego gustu. Jeśli nie smakuje, to ugotuj coś innego.

Autorce przepisu smakuje i już.

Zgłoś 24.11.2004 daktahu

zamiast kaszy manny można dodać kaszkę kukurydzianą, do tego natke pietruszki. cebuli nie smażyć (jesli jest to mięso wołowe, jest zbyt delikatne w smaku i lepiej będzie jeśli cebula odda swój s... Pokaż więcej

zamiast kaszy manny można dodać kaszkę kukurydzianą, do tego natke pietruszki. cebuli nie smażyć (jesli jest to mięso wołowe, jest zbyt delikatne w smaku i lepiej będzie jeśli cebula odda swój smak mięsu w trakcie smażenia). ocjonalnie dodać rognieciony czosnek (z bazylią lub znó pietruszką).

Zgłoś 02.12.2004 agrest

mysle, ze mieso z jakiego robi sie kotlety jest naprawde wazne!

a ja najczesciej kupuje trzy typy (wolowina, wieprzowina,indyk)i mieszam...brzmi ciekawie ale jest pyszne!

Zgłoś 27.12.2004 tomi

MMM...Brzmi bardzo ciekawy pomysł na mielone.Nie omieszkam spróbować samemu upichcić..

Zgłoś 27.12.2004 Aśka

Papryczka do mielonych? FANTASTYCZNY POMYSŁ!!!!

Zgłoś 09.03.2005 monia

A ja do masy na kotlety dodaję kukurydzę z puszki. To dopiero jest pycha. Czasami również jak akurat nie mam kukurydzy lub papryki to dodaje posiekaną kapustę i też są dobre. Polecam.

Zgłoś 23.03.2005 SOWA

z papryka to szpageti laiki

Zgłoś 13.04.2007 jarrro

A ja zamiast kaszy mannej dodałbym płatki owsiane zmielone. Zdrowsze . A i majeranek chyba lepszy na trawienie