Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotleciki mielone

Tekst i foto 3zuza3 29-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10 kotletów7-8 złprosty-średnia

Składniki:

1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (ja mieszam oba) cebula w miarę duża, trochę bułki tartej (ok. 1/2 szkl.), jajko, sól, pieprz i przyprawy, jakie się lubi (ja daję majeranek, czosnek, trochę papryki mielonej).

Jak przyrządzić:

Mięso może być już mielone (takie ze sklepu), ale można samemu zmielić. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę 1-2 cebule, dajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, wszystkie przyprawy. Mieszamy to rękami. Gdy się zmiesza wszystko, można dodać trochę wody (aby nie było za suche), ale tylko trochę i wymieszać. Formujemy kulki z mięsa, które następnie ugniatamy na placki wysokie na ok. 1-2 cm i kładziemy taki kotlecik na kwadracie z folii aluminiowej, zamykamy boki, zawijamy kotlet. Taki kotlecik w folii pieczemy ok. 10 min z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i znowu ok. 10 min podpiekamy w tej folii, następnie zdejmujemy folię i takie podduszone mięsko układamy na ruszczie i pieczemy już bez folii na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

folia aluminiowa

Jak podawać?

Z sałatką, keczupem.

Uwagi:

Całe przygotowanie to dla sprawnej kucharki 20 min. Ja zawsze robię kotlety o średnicy ok. 5 cm i zawijam w kwadraty folii o boku ok. 15 cm. Można w trakcie pieczenia zajrzeć do środka folii, czy już nie są surowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.02.2007 marcvs

Dla początkujących:0,5kg mielonego+dużo cebuli (2-3)+czosnek (3-5 ząbków)+sól i pieprz.W trakcie formowania klopsów dołożyc ziół(majeranek,tymianek,koperek itp.suszone lub świeże),do każdego inn... Pokaż więcej

Dla początkujących:0,5kg mielonego+dużo cebuli (2-3)+czosnek (3-5 ząbków)+sól i pieprz.W trakcie formowania klopsów dołożyc ziół(majeranek,tymianek,koperek itp.suszone lub świeże),do każdego inne i smażyc na siatce.Kiedy tłuszcz przestaje kapac są gotowe.Podajemy z dipami i grilowanym pieczywem.Proste,dobre i bez tłuszczu

Zgłoś 29.09.2006 ojojojojoj

niesamowicie odkrywczy przepis. niegdy bym nie wpadla na to, ze z mielonego mozna zrobic podstawowe kotlety mielone. dziekuje.

Zgłoś 29.09.2006 is

do ojojoj- ale jakim sposobem, zwaz ze nie smazone na tluszczu, a wrecz tluszcz z nich jest

Zgłoś 29.09.2006 is

musze dopisac, to ojojoj przez te twoja zlosc literki mi poucieklay, ojojoj jak ten fuj tluszcz z kotlecikow ojojoj :))))

Zgłoś 30.09.2006 ojojojojoj

is, niemniej jest to odkrywcze jak diabli, ze mieso mozna albo usmazyc na patelni, albo upiec w piekarniku.

Zgłoś 02.10.2006 lilijka

Mój syn właśnie zgłębia podstawy sztuki kulinarnej i z pewnością takie podstawy mu się przydadzą. Ja ostatnio tak przygotowanym miesem okładałam na szpatułki do szaszłyków (taki mini kebabik) ... Pokaż więcej

Mój syn właśnie zgłębia podstawy sztuki kulinarnej i z pewnością takie podstawy mu się przydadzą. Ja ostatnio tak przygotowanym miesem okładałam na szpatułki do szaszłyków (taki mini kebabik) układałam na ruszcie, na 15 minut do piekarnika. Podawałam w frytkami i surówką. Wyglądało efektowniej niż mielone, z pewnością mniej tłuste i duużo mniej pracy - odpada całe smażenie. Nie znoszę złośliwości we wszelkich wypowiedziach na tym i innym forum. Ciekawe czy ktoś lubi taki żmije , które potrafią tylko kąsać i wydaje im się, że wszystie rozumy pozjadały. Pewnie jedyne co Wam zostaje to klepać przed komputerem, bo nikt z Wami nie chce rozmawiać.