Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki mielone w sosie po norwesku

Tekst i foto Anna z Norwegi 12-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni45 min.średnia/wysoka

Składniki:

Kotleciki:
400 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),
1,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 ml wody lub mleka,
margaryna do smażenia,
600 ml wody do gotowania,
1 kostka rosołowa wołowa.
Brązowy sos:
500 ml wywaru z kotlecików,
1 łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
mąka na zasmażkę,
margaryna lub olej.
Sałatka z kapusty:
700 g kapusty białej świeżej,
1 l wody,
2 łyżeczki soli,
4 łyżki margaryny,
4 łyżki mąki,
450 ml wywaru z gotowania kapusty,
200 ml mleka,
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki soli.

Jak przyrządzić:

Kotleciki:
Najłatwiej jest mieszać w robocie kuchennym. Wszystko razem wkładamy oprócz kostki wołowej i 600 ml wody i mieszamy. Ale jeśli takiego robota nie mamy, to można robić w tradycyjny sposób. Mieszamy sól z mięsem, dodajemy przyprawy, mąkę i trochę wody lub mleka, wyrabiamy i jeszcze dodajemy wodę lub mleko. Wyrabiamy kotleciki, tak jak się robi kotlety mielone, tzn. łyżką i ręką zmoczoną w zimnej wodzie. Smażymy kotleciki ma patelni na średnim ogniu na margarynie lub oleju (może być smalec lub masło) ok. 5 min, odwracając od czasu do czasu. Kotleciki wkładamy do garnka z wodą (600 ml) i kostką wołową. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 10 min. Potem wyciągamy kotleciki na talerz i odcedzamy wywar na sos.
Brązowy sos:
Wlewamy wywar do garnka, dodajemy sól, pieprz i nastawiamy patelnię z margaryną na zasmażkę. Gdy margaryna się dobrze zagrzeje, dodajemy mąkę
około 3-4 łyżek i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy pomału wywar na patelnię, nie wszystko, tylko
tyle, aby zasmażka zrobiła się gładka i jednolita, bez grudek. Następnie wlewamy zawartość patelni z powrotem do garnka i wkładamy kotleciki. Gotujemy ok. 6-8 min na bardzo wolnym ogniu.
Sałatka z kapusty:
Kroimy kapustę w kostkę i gotujemy w wodzie z solą ok. 15 min.
Rozpuszczamy margarynę w wysokiej patelni i dodajemy mąkę. Dodajemy wywar z kapusty i mleko aż do uzyskania gładkiego sosu. Gotujemy ok. 5 min. Dodajemy teraz przyprawy i kapustę. Dla uzyskania delikatnego smaku można dodać śmietanki kremówki.

Jak podawać?

Najchętniej z gotowanymi ziemniakami podawanymi w całości i żurawiną.

Uwagi:

Potrawę należy podawać z gotowanymi ziemniakami.
Nieprawdą jest, że w Norwegii gotuje się wyłącznie ziemniaki w łupinach. Róbcie, jak lubicie najbardziej.

Czas przygotowania:

Nie obtaczajcie kotlecików w bułce tartej, to zabija smak mięsa, a poza tym bułka wchłania olbrzymie ilości tłuszczu. Więc jest bardziej tuczące. Ale to zostawiam do własnego wyboru.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.10.2006 ewcia

Mniam Mnian. troche roboty ale WARTO.POLECAM.Pycha, dzieki aniu za ten przepis.

Zgłoś 16.10.2006 lalapupu

wyglada na przepyszne danie :) tylko raczej polecalabym NIE margaryne do smazenia, bo magaryna to praktycznie trucizna :(

Zgłoś 18.10.2006 Anna z Norwegi

w norwegi uzywamy tylko margaryne do smazenia ale jak jestem u mamy to uzywam Kasi.pozdrawiam

Zgłoś 18.10.2006 lalapupu

kasia to tez margaryna. wszystko co nie jest maslem, a ma konsystencje masla jest margaryna. nie rozumiem dlaczego ludzie w ogole to jedza skoro tyle jest wiadomosci na temat margaryny i jej tru... Pokaż więcej

kasia to tez margaryna. wszystko co nie jest maslem, a ma konsystencje masla jest margaryna. nie rozumiem dlaczego ludzie w ogole to jedza skoro tyle jest wiadomosci na temat margaryny i jej trujacych wlasciwosci. oliwa lub polaczenie oliwy z maslem sa najzdrowsze do smazenia, a i najsmaczniejsze :) pozdrawiam rowniez :) musze koniecznie wyprobowac ta kapuste w mmlecznym sosie, bo uwielbiam kapuste :)

Zgłoś 21.03.2007 gosc

jas wlasnie wyprobowalam ten przepis, danie jest dosc latwe do przyrzadzenia oraz bardzo smaczne, napewno bede je czesciej gotowac

pozdrawiam a niezdecydowanych zachecam do wyprobowania

Zgłoś 14.04.2007 Lucas

Tez mieszkam w Norwegii i dodajemy nie tylko margaryne ale czesto smaze na oleju lub oliwie. Pozdrawiam

Zgłoś 15.05.2007 Patrycja

Ja tez mieszkam w Norwegii, bez problemu mozesz kupic oliwe, olej...nie tylko margaryne. A tak na marginesie Aniu...Norwegii (dwa "i"). Pozdrawiam

Pozdrawiam Lucasa, w jakiej cz... Pokaż więcej

Ja tez mieszkam w Norwegii, bez problemu mozesz kupic oliwe, olej...nie tylko margaryne. A tak na marginesie Aniu...Norwegii (dwa "i"). Pozdrawiam

Pozdrawiam Lucasa, w jakiej czesci N. mieszkasz. Ja na Karmøy.

Zgłoś 18.06.2013 gość

Buraczki pod każdą postacią są dobre. Ze śmietaną jezcsze nie jadłam, być może dlatego że ja je osobiście odczuwam jako dosyć ciężkie, a śmietana wzmaga ciężkość. Ale z ciekawości zrobię:)pozdr.... Pokaż więcej

Buraczki pod każdą postacią są dobre. Ze śmietaną jezcsze nie jadłam, być może dlatego że ja je osobiście odczuwam jako dosyć ciężkie, a śmietana wzmaga ciężkość. Ale z ciekawości zrobię:)pozdr.