Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki ruskie (bez mięsa)

Tekst i foto EVELYN 18-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 0,5 kilo ziemniaków,
- 0,5 kilo białego sera,
- 4 duże cebule,
- 1/2 szklanki mleka,
- masło,
- pieprz i sól,
- 3 jajka,
- bułka tarta.

Jak przyrządzić:

Obrane ziemniaki ugotować i pognieść, dodać do nich pokruszony biały ser i znowu wszystko razem pognieść.
Na rozgrzanej patelni roztopić masło i usmażyć na nim cebule pokrojone w kostkę, aby się zrumieniły (można je też trochę przypiec, nawet lepiej smakują - nie spalić).
Gdy usmażymy cebule dodajemy ją do ziemnialów i sera, znów mieszając sypiemy sól i pieprz do smaku.
Następnie wlewamy pół szklanki mleka i znów mieszamy.
Formujemy z farszu małe płaskie kotleciki i obtaczamy je w jajku (jajko rozbijamy widelcem, solimy i pieprzymy) oraz bułce tartej.
Tak przygotowane kotleciki smażymy na oleju na patelni na średnim ogniu.

Jak podawać?

Podawać z ketchupem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.02.2006 EDka

JA- ten farsz z ziemniaków,cebulki i sera wkładam do nalesników,zawijam...i smażę na patelni razem z pokrojonym brobno boczkiem.PYCHA.

Zgłoś 01.01.2006 bromba

...ale co z tego będzie?? ser w panierce??proszę o odpowiedż z góry dziękuję...wygląda na smakowite danie..mniam mniam

Zgłoś 01.02.2006 kinga

Cześć!! Jestem wegetarianką a wsze przepisy są bardzo dobre. Co tu duzo gadać "JEST CACY"

Zgłoś 29.03.2006 Domka

To naprawdę bardzo pyszne. Mi osobiście bardzo smakują z plasterkiem pomidora na wierzchu:) i to zarówno na ciepło jak i na zimno. Pozdrowienia!