Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki szpinakowe

Tekst i foto kaszmir 15-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złśredni60 min.średnia

Składniki:

2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego, szklanka bułki tartej, 2 jaja, 2 kromki chleba bez skórki, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, sól, pieprz do smaku, szczypta bazylii i tymianku, pęczek pietruszki i koperku, olej

Jak przyrządzić:

Szpinak rozmrozić i odcedzić na sitku. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, następnie lekko zrumienić na patelni z rozgrzanym olejem. Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć na grzanki na drugiej patelni na odrobinie oleju. Do dużej miski wrzucić szpinak, szklankę bułki tartej, dodać cebulę z czosnkiem oraz grzanki z chleba, wbić 2 jaja i delikatnie wymieszać, dodając sól, pieprz, bazylię i tymianek. Świeże zioła, tj. koperek i pietruszkę, umyć i drobno pokroić. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, najlepiej ręcznie. Gdy masa będzie zbyt rzadka, dodawać po troszkę bułki tartej. Następnie lekko schłodzić - na około 30 minut włożyć do lodówki. Potem formować kotleciki wielkości dowolnej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na kolor brązowy, rumiany.

Potrzebne przybory:

miska, patelnia, łyżka, szklanka, nóż, deska do krojenia

Jak podawać?

Podawać z sosem czosnkowym lub z różnymi ostrymi dipami lub sosami.

Uwagi:

Jeśli ktoś nie lubi cebuli lub czosnku, nie są one konieczne. Chleb na grzanki może być czerstwy. Koperek i pietruszka nie są obowiazkowe. Można dodać inne przyprawy w zależności od smaku i gustu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.05.2007 AGONA

Bardzo dobre kotleciki!!!

Ja dodaję jeszcze do masy 2 łyżki śmietany 18%. Polecam

Zgłoś 14.11.2007 Ola

Po prostu pychotka. Ja dodałam żółty ser starty na grubej tarce.

Zgłoś 18.06.2013 gość

Madziu zrobiłam wczoraj te koiceltki pyyyszne :D Co prawda zrobiłam mielone z własnego przepisu (po prostu takie jak zawsze robię) ale nie wpadłabym na dodanie w środek sera :D Miła odmiana zw... Pokaż więcej

Madziu zrobiłam wczoraj te koiceltki pyyyszne :D Co prawda zrobiłam mielone z własnego przepisu (po prostu takie jak zawsze robię) ale nie wpadłabym na dodanie w środek sera :D Miła odmiana zwykłego mielonego ;)