Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki z kalafiora

Tekst i foto koala 24-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złwymagający10-20 min.?

Składniki:

- kalfior i/lub brokuly podzielone na rozyczki,
- masło,
- śmietana,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- przyprawy.

Jak przyrządzić:

Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej wodzie aż beda bardzo miekkie. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i tyleż samo śmietany, rozgniatamy tak, jak ziemniaki na puree. Taka masę najlepiej odsączyć na sitku (niekoniecznie). Dodajemy jajko i troche bułki tartej (lub otrąb)- tak by wszystko sie "skleiło". Formujemy male kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Jemy ze smakiem.

Jak podawać?

Jak normalne kotlety z ziemniaczkami i surówką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.09.2004 Smakosz

Nie przepadam za kalafiorami ale w tej postaci - pychotka!!!

Zgłoś 03.10.2004 gemms

zrobiłam sobie na obiad, i wlasnie je jem:) - pycha:),z przypraw dodałam soli i piperzu , czym mozna je przyprawic zeby jeszcze lepsze były?:>

Zgłoś 05.10.2004 koala

hmm...no nie wiem,ja dodalam duzo pieprzu (m.in. ziolowego) oraz przyprawe do dan wloskich (kamisa) i wegete... ps.dzieki za uznanie :D

Zgłoś 25.10.2004 AgNeS

hm kiedys robiłyśmy to z kolezankami w szkole któraś znalazla przepis w gazecie:) smaczne bylo. Jak zobaczylam ten przepis to mi sie przypomnialo i chyba musze zrobic je w domku:) pozdrawiam Pokaż więcej

hm kiedys robiłyśmy to z kolezankami w szkole któraś znalazla przepis w gazecie:) smaczne bylo. Jak zobaczylam ten przepis to mi sie przypomnialo i chyba musze zrobic je w domku:) pozdrawiam

Zgłoś 04.11.2004 doska

Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad. Wyszły bardzo dobre, mozna dodac do nich troche świezego koperku. Ja dodałam troche ugotowanego ryżu ,bo zostało mi z dnia poprzedniego. Pyszne.Nie wiem czy ni... Pokaż więcej

Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad. Wyszły bardzo dobre, mozna dodac do nich troche świezego koperku. Ja dodałam troche ugotowanego ryżu ,bo zostało mi z dnia poprzedniego. Pyszne.Nie wiem czy nie zostac wegetarianką...

Zgłoś 05.11.2004 MonikaB

Cześć,

Zrobiłam kotleciki, wyszły świetnie chociaż zrobiłam ich za dużo, ale okazało się ,że można je było przechować nie usmażone do dnia następnego, i beż problemu usmażyć. Tylko ja pro... Pokaż więcej

Cześć,

Zrobiłam kotleciki, wyszły świetnie chociaż zrobiłam ich za dużo, ale okazało się ,że można je było przechować nie usmażone do dnia następnego, i beż problemu usmażyć. Tylko ja proponuję bez ziemniaczków, nie potrzebne, wystarczy suróweczka. Pozdrawiam

Zgłoś 19.11.2004 koala

Monika B>> szczerze to ziemniaczkami to troche naciagane,bo ja wsuwam kotleciki same (za bardzo je lubie,zeby smak rozpraszac czymkolwiek ^^)

doska>> jak to "nie wiem&quo... Pokaż więcej

Monika B>> szczerze to ziemniaczkami to troche naciagane,bo ja wsuwam kotleciki same (za bardzo je lubie,zeby smak rozpraszac czymkolwiek ^^)

doska>> jak to "nie wiem"... nie ma zadnych przeciwwskazan,a w ten sposob pomozesz zwierzetom i swojemu organizmowi. Jest tak mnostwo przepisow wegetarianskich,ze mieso jest absolutnie do szczescia niepotrzebne,a nie jedzac miesa mozesz miec przyanjmniej czyste sumienie. jesli interesuja cie jakies przepisy,to pisz na mail mamownia@wp.pl

Zgłoś 22.12.2004 yza

Można dodać też curry z Kamisa-ale właśnie z Kamisa.

Zgłoś 19.03.2005 Angelle

zrobilam bez kalafiora - same brokuly dodalam curry i odrobine oregano kamisa - nie mialam smietany wiec dodalam ciutke skondensowanego mleka (jakie akurat milam do kawy :P ) i kotleciki wyszly ... Pokaż więcej

zrobilam bez kalafiora - same brokuly dodalam curry i odrobine oregano kamisa - nie mialam smietany wiec dodalam ciutke skondensowanego mleka (jakie akurat milam do kawy :P ) i kotleciki wyszly przepyszne!!

Zgłoś 26.06.2005 anika

Uwielbiam kalafora i brokuła :) A to połączenie jest świetne. Na pewno niedługo zrobię. Brzmi pysznie

Zgłoś 25.08.2005 Ewelina

Ja tez bardzo lubię te kotlety, tylko obtaczam je na koniec w płatkach kukurydzianych ( zamiast bulki tartej ) i to dopiero jest pyszne!!!!!!! Spróbójcie, smacznego :)

Zgłoś 25.08.2005 Ewelina

sorki za byka, oczywiście mialo być "spróbujcie" ;)

Zgłoś 24.01.2006 Topik

Sneyk,widać że kultury u ciebie jak na lekarstwo.Kotlety są super.

Zgłoś 14.06.2006 Asema

Kotleciki są pyszne!!! Cóż więcej dodać ;) Ja zapomniałam kalafiory odcisnąć, ale dodałam bułkę tartą i było ok :) Będę je często robić :) mmm

Zgłoś 27.07.2006 Bożka

Właśnie przed chwilką je upiekłam i muszę przyznać, że moja "mięsożerna" teściowa jest zachwycona ;)

Zgłoś 06.09.2006 Pieniadz

kotleciki wyszly pyszniutkie:) na poczatku mialam maly problem ze smażeniem, ale zminiejszylam ich wielkosc i jakoś mi się udało :)

Zgłoś 10.11.2006 kasia

a! i podaje z sadzonym jajem i surówka na "słodko"

Zgłoś 10.11.2006 Kasia

Dzisiaj pierwszy raz robiłam kalafiorka na ten sposob - coż, niebo w gebie.Miałam jeden problem, sa bardzo mieciutkie i troszeczke nameczyłam sie po przewracaniu (moze rogotowałam tego kalafiora... Pokaż więcej

Dzisiaj pierwszy raz robiłam kalafiorka na ten sposob - coż, niebo w gebie.Miałam jeden problem, sa bardzo mieciutkie i troszeczke nameczyłam sie po przewracaniu (moze rogotowałam tego kalafiora, albo za mało tartej bulki? a wydawało mi sie ze za duzo sypnęłam). Z przypraw - przyprawa do dan z ziemniaków z kamisa i odrobine czosnku - pycha, nawet moj poltoraroczny niejadek zjadł ze smakiem (choc nie powinien ;))

Serdecznie pozdrawiam

Zgłoś 16.03.2007 milka

znam te kotleciki i sa super.jak dla mnie super dodatkiem jest sos pieczarkowy lub grzybowy,moze byc gotowy z torebki.

Zgłoś 23.03.2007 olesa brał!

ha! no, mam nadzieję, że mi wyjdą pysze xD mum mi kazała robić jutro obiad i własnie chce upichcić takie cudo ;)63!

Zgłoś 05.06.2008 jaśka

moja rodzinka i ja uważamy że tradycyjne mielone powinny się schować

Zgłoś 08.06.2008 lucyna

Ja do tych kotlecików polecam dodać starty żółty ser, pęczek koperku ( posiekanego), 2 jaja i bułki tartej tyle aby się nie rozwalały. Dobre są i uważam, że sól i pieprz to wystarczające dodatki... Pokaż więcej

Ja do tych kotlecików polecam dodać starty żółty ser, pęczek koperku ( posiekanego), 2 jaja i bułki tartej tyle aby się nie rozwalały. Dobre są i uważam, że sól i pieprz to wystarczające dodatki, aby nie przedobrzyć. Życzę smacznego !!!!!!

Zgłoś 08.07.2008 monik

a ja uwielbiam je obdoczone nie w bulce tatrtej tylko w jajku i platkach kukurydzianych - chrupiace i wysmienite:)

Zgłoś 02.05.2010 kingusia79

Ja do tego przepisu dorzucam jeszcze drobno pokrojony koperek, polecam serdecznie bo aromat i smak wtedy jest jeszcze lepszy :)))

Zgłoś 14.04.2011 :-(

a mi nie wyszly, wyladowaly w koszu na smieci i taki final ponad godzinnego babrania w kuchni....

Zgłoś 23.08.2010 fekal

ja dodałem do tego mielonych płucek , pycha