Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki z kaszy gryczanej i szpinaku

Tekst i foto Monika 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
515 złwymagający25 min.?

Składniki:

kasza gryczana - ilość według uznania, szpinak - 1 opakowanie mrożonego, całe jajko, żółty ser, bazylia, sól, pieprz, czosnek - może być granulowany, mogą być minikosteczki Knorr, bułka tarta, olej do smażenia

Jak przyrządzić:

Ugotować kaszę gryczaną, jeśli mamy świeży szpinak, to umyć go, posiekać i podgotować. Odcedzić i dodać do kaszy, dodać również starty żółty ser i jedno jajko, przyprawić sporą ilością czosnku i bazylii, odrobiną soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodawać bułki tartej, aby konsystencja nadawała się do lepienia kotlecików. Lepimy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju.

Jak podawać?

Bardzo dobrze smakuje z sałatką z: pomidorów, fety, i ciecierzycy (groch włoski) z ziołami prowansalskimi. I różnymi dipami w zależności od upodobań.

Uwagi:

Kaszę należy ugotować tak, aby się kleiła, a jej ilość to mniej więcej tyle, ile szpinaku lub trochę więcej. Szpinak najlepszy byłby świeży, ale nie zawsze jest dostępny, wtedy można użyć mrożonego, tylko należy go dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Czas przygotowania:

Właściwie to gotuje się tylko kaszę, a całą resztę przygotowań, np. tarcie sera, można wykonać w tym czasie. Po wymieszaniu wszystkiego pracochłonne jest tylko lepienie i smażenie kotlecików.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.06.2008 Gosia71

A to ciekawe! Właśnie ugotowałam zbyt dużo kaszy a szpinak mam w zamrażarce. Muszę to wypróbować :)