Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki z kaszy gryczanej

Tekst i foto Marzena 08-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złprosty60 min.niska

Składniki:

15 dag kaszy gryczanej, 40 dag sera twarogowego, 1 łyżeczka masła, tarta bułka, 1 jajko, oliwa z oliwek, sól do smaku.

Jak przyrządzić:

Kaszę przebrać, przemyć na sicie i ugotować na półsypko (tzn. wsypując na dwie objętości wrzącej wody jedną objętość kaszy) z dodatkiem masła i soli. Rondelek z kaszą doprowadzić kilkakrotnie do wrzenia i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Mniej więcej po trzydziestu minutach kasza powinna być ugotowana. W międzyczasie ser rozcieramy widelcem na gładką masę. Następnie kaszę łączymy z serem i formujemy z masy wałeczki mniej więcej 2-cm szerokości i 5-cm długości. Na talerzyk wysypać bułkę tartą, w miseczce roztrzepać jajko i panierować wałeczki (najpierw obtaczamy w jajku, następnie w bułce). Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, aż się zrumienią.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, piekarnik lub prodiż i trochę dobrej woli.

Jak podawać?

Przede wszystkim potrawę należy podawać na gorąco. Wybornie smakuje polana śmietaną i podana na kopcu z surowych rzodkiewek.

Uwagi:

Jeżeli ktoś nie jest na wiecznej diecie (tak jak ja i chyba 80% kobiet), może gotowe kotleciki podawać z dodatkiem świeżej śmietany.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.