Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki z marchewki

Tekst i foto izulapyzula 14-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
35 złprosty? min.?

Składniki:

- 2 duże marchewki,
- 1 jajko,
- wegeta,
- bułka tarta,
- cebula,
- łyżeczka masełka.

Jak przyrządzić:

Marchew kroimy w kostkę i gotujemy na miękko z niewielką ilościa masełka, można dodać kostkę warzywną. Po ugotowaniu dusimy ją widelcem na papkę dodajemy jajo, troszkę bułki tartej i zesmażoną wczesniej cebulke. Kotlecki optaczamy w bułce i smażymy na oleju.

Potrzebne przybory:

Widelec, patelnia.

Uwagi:

Papka musi miec dość gęstą konsystenję, by kotleciki podczas smażenia nie rozpadały sie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.09.2004 Agniecha

Marchewkę zlewamy czy papkę tworzymy na bazie powstałej "zupki"?!

Zgłoś 21.11.2004 wilku

pyszne... mniam, mnia...m ;-) :-)

Zgłoś 29.01.2005 ogórek

A pomyśl, Agniesiu, pomyśl...

Zgłoś 13.03.2005 Woodart

Rewelacyjne!

Niesamowite chwile przezyly moje kubki smakowe podczas delektowania sie tym przysmakiem.

Zgłoś 28.04.2005 Justka86

Kotleciki są wyśmienite! Bardzo dobre jako danie główne. Polecam!

Zgłoś 31.08.2006 Paula;)

Pyszne sa te kotleciki, poprotu rewelacja.. mniam, mniam...;P;P

Zgłoś 31.08.2006 Olusia;P

i to niby ma być dobre... ble, ble... ... tak poza tym to sie rozkleja jak to smazyłam a próbowalam już 4 razy + 1 moja mama... .... dajcie komenta... ;P;P

Zgłoś 31.08.2006 gabi

co ty olusia;P wygadujesz te kotleciki sa przepyszne dla mojej rodzinki bardzo smakowały byli tymi kotleckami zachwyceni. Pozdrawiam autorke przepisu ;*

Zgłoś 17.10.2007 monika

Zgadzam sie z poprzednikami kotleciki sa przepyszne moje dzieci je uwielbiaja.Dzieki za przepis

Zgłoś 14.07.2008 Damian1000

Pycha, wprawdzie nie udały mi się jeśli chodzi o konsystencje ale w smaku to rewelacja, użyłem co prawda robota kuchennego i trochę zmodyfikowałem przepis, ale wyszło wyśmienite!!

Akurat ... Pokaż więcej

Pycha, wprawdzie nie udały mi się jeśli chodzi o konsystencje ale w smaku to rewelacja, użyłem co prawda robota kuchennego i trochę zmodyfikowałem przepis, ale wyszło wyśmienite!!

Akurat jak dla mnie - biednego studenta, jem to jako danie główne, bardzo syte, zjadłem kilka takich i już jestem pełny!

Co mogę wam poradzić, dodajcie czosnku, pokrojonej pietruszki wraz z koperkiem, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego (2 ziarenka) i masła.

Nie dodawajcie wegety (glutaminian sodu i ogólnie spłyca smak), pieprz sól i rewelka.

Zgłoś 14.12.2009 marewkowy ludzik

Koniecznie trzeba oPtaczać ?

Zgłoś 26.08.2009 Gosia

moim zdaniem na początku powinno się utrzeć marchewki, a nie pokroić w kosttkę, wtedy lepsza papka będzie :)

pozdrawiam

Zgłoś 28.06.2012 mała

Aby konsystencja nie była za rzadka trzeba marchewkę odcisnąć z wywaru lub soku i jest git :)