Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki z serem pleśniowym

Tekst i foto Fantaz_ja 12-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

Drobiowe mięso mielone (0,5 kg),
bułka tarta,
jajko,
ser z niebieską pleśnią - Lazur albo coś podobnego,
ulubione przyprawy do mięsa mielonego.

Jak przyrządzić:

Mięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Podczas formowania kotlecików wsadzać do środka nieduże kawałki sera pleśniowego i dokładnie zalepiać, bo podczas smażenia ser próbuje się wydostać ;-) Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie z oliwek. Pycha!

Jak podawać?

Kotlety podaję z sosem serowym (najczęściej z paczki - Knorra) i z surówką z selera. Świetnie się komponuje.

Uwagi:

Nie dodaję do mięsa cebuli, bo nie lubię, ale w zamian czasami dorzucam pieczarki. Zależy od inwencji. Dzięki dodaniu bułki tartej do mięsa kotleciki są bardzo chrupiące i fajne w smaku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2007 evka

super warjacja. (goście)zwolennicy serka pleśniowego byli zadowoleni. Wrażenie estetyczne na 6 (nie ma to jak wypływający po przecięciu koltlecika stopiony serek )POLECAM I DZIĘKUJĘ