Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki z sosem jogurtowo-miętowym

Tekst i foto SPRĘŻYNKA542 12-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty45 min.580

Składniki:

60 dag mieszanego mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe i jagnięce), 2 świeże kajzerki, 2 jajka, łyżka musztardy, 10 listków świeżej mięty, olej do smażenia, sól, pieprz. Sos: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 20 listków świeżej mięty, 2 łyżki octu winnego, sól.

Jak przyrządzić:

Kajzerki rozdrobnić, zemleć. Miętę opłukać, posiekać. Mięso wymieszać z bułką, miętą, musztardą i jajkami, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z masy formować niewielkie okrągłe kotleciki, smażyć je partiami w głębokim oleju. Sos: miętę opłukać, posiekać i wraz z octem dodać do jogurtu. Wymieszać, przyprawić solą. Kotleciki można podawać na ciepło lub na zimno, z sosem jogurtowo-miętowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.03.2007 Dominique

Spróbuje, bo brzmi ciekawie. Na pewno swietne na upal :-) Pozdrawiam