Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotleciki z udka kurczaka - pyszne i proste

Tekst i foto Kasia 12-11-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty10 min.średnia

Składniki:

8 - 9 sporych udek z kurczaka, sól, pieprz grubo mielony, przyprawa 5 smaków, majeranek, olej.

Jak przyrządzić:

Z udek delikatnie wycinamy kostkę. Rozbijamy lekko mięso tłuczkiem na płasko. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków i dużą ilością majeranku. Odstawiamy na 15 minut. Podgrzewamy olej na patelni. Kotlety smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane.
Podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sałatą. Porcja na 4 lub 3 głodne osoby.

Uwagi:

Kostkę najlepiej wycinać krótkim ostrym nożykiem. Można też kupić gotowe filety z udźca.

Czas przygotowania:

Przygotowanie - 10 minut, oczekiwanie - 15 minut, smażenie - 10 - 15 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.11.2010

Wycinanie kostek nie jest trudne, po kilku udkach dochodzi się do wprawy, ważne aby nóż był ostry. Jeśli ktoś lubi smaki typu Sfinks, to są tu te same przyprawy, ale smak lepszy, bo domowy.

... Pokaż więcej

Wycinanie kostek nie jest trudne, po kilku udkach dochodzi się do wprawy, ważne aby nóż był ostry. Jeśli ktoś lubi smaki typu Sfinks, to są tu te same przyprawy, ale smak lepszy, bo domowy.

Zgłoś 22.11.2010 o rzeszty

to moze byc pyszne :) latwo sie wyjmuje te kostki>