Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotleciki z ziołami prowansalskimi

Tekst i foto Dora 07-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

Piersi z kurczaka,
zioła prowansalskie,
pieczarki,
papryka czerwona,
por,
żółty ser

Jak przyrządzić:

Piersi należy poktoić na dwa kawałki, rozbić jak na kotlety, posolić, popieprzyć, a następnie oprószyć ziołami prowansalskimi - odstawić.
Por pokrojony w plasterki lub półplasterki podsmażyć na tłuszczu.
Jak będzie miękki, dodać pokrojone pieczarki.
Posolić i popieprzyć.
Kiedy pieczarki będą miękkie i nabiorą koloru, dodać pokrojoną paprykę i jeszcze troszkę podsmażyć, tak aby papryka trochę zmiękła.
Następnie tak przygotowaną masę nałożyć na przyprawione kotlety. Przykryć to plastrem sera lub serem startym na średnich oczkach.
Tak przygotowane kotlety smażyć pod przykryciem na tłuszczu na patelni, aż do roztopienia sera lub w piekarniku do osiągnięcia takiego samego efektu.

Jak podawać?

Podawać najlepiej z białym pieczywem.
Doskonale pasuje do tego dania białe wytrawne wino.

Czas przygotowania:

Do farszu można dodać przyprawy wg uznania i smaku, ale należy uważać, żeby nie przesadzić ze względu na zioła prowansalskie na kotletach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2006 lalapupu

milo to jedzonko wyglada, ale sol i pieprz to by sie jeszcze przydaly ;)

Zgłoś 08.03.2006 mstachul

poza tym, że sól jest niezdrowa ;) to jest o przyprawach napisane w przygotowaniu

Zgłoś 14.03.2006 lalapupu

tak, w przygotowaniu jest napisane o ziolach prowansalskich, takze juz zadnych innych ziol nie ma sensu czy korzeni, ale wlasnie sol i pieprz by sie przydaly dla lekkeigo ozywinia smaku :) poza ... Pokaż więcej

tak, w przygotowaniu jest napisane o ziolach prowansalskich, takze juz zadnych innych ziol nie ma sensu czy korzeni, ale wlasnie sol i pieprz by sie przydaly dla lekkeigo ozywinia smaku :) poza tym jest git :) sol w maluch ilosciach jest organizmowi wrecz potrzebna, dlatego dobrze jest uzywac dobrej jakosciowo soli morskiej :)

poza tym jedzonko git i juz sie nie moge doczekac kiedy zrobie, bo wyglada idealnie na moj gust :)

Zgłoś 16.03.2006 ldolat

to my się wybierzemy na degustację...

Zgłoś 06.06.2008 pompa

Bardzo mi smakowało dzięki za przepis :) pozdrawiam