Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlecki mielone po sycylijsku

Tekst i foto ewelinek 03-04-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4-prosty25-30 minu min.-

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa,
1 duża, ładna cytryna,
oregano (sporo),
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Cytrynę parzymy lub dobrze szorujemy. Następnie ścieramy z niej całą skórkę na drobnej tarce. Na koniec można cytrynę przekroić i wycisnąć trochę soku. Wszystko to mieszamy z mięsem, dużą ilością oregano, solą i odrobiną pieprzu, a potem wyrabiamy z tego niewielkie kuleczki (o średnicy 3-4 centymetrów). Wkładamy je na gorącą oliwę (nie głęboką, tylko taką, jak do smażenia kotletów) i smażymy ze wszystkich stron (ogień nie może być za duży, żeby kotleciki miały szansę dosmażyć się też w środku).

Uwagi:

Proszę się nie obawiać, że mięso bez jajka nie będzie się chciało trzymać. Będzie. :)

Czas przygotowania:

Samo przygotowanie mięsa zajmuje kilka minut, pozostały czas to już tylko smażenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.04.2009 magdam,

zrobilam wczoraj te kotlety i chyba nie wyszly najlepiej... moze skorka cytrynowa byla zbyt gorzka?a moze za duzo:/

moj chłopak jadl i co chwile powtarzal, ze czuje jakas dziwna przypraw... Pokaż więcej

zrobilam wczoraj te kotlety i chyba nie wyszly najlepiej... moze skorka cytrynowa byla zbyt gorzka?a moze za duzo:/

moj chłopak jadl i co chwile powtarzal, ze czuje jakas dziwna przyprawe:) zazwyczaj powtarza mmmm jakie dobre;DD

mysle ze to byl moj pierwszy i ostatni raz