Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlet zawijany, de volaille

Tekst i foto wazka44 23-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni35 min.?

Składniki:

(Danie dla 4 osób!)
- 4 kawałki schabu,
- 25 dkg słoniny lub (boczku),v
- 1 spora cebulka,
- 3 ogórki kiszone,
- 1/2 kostki masła,
- 3 jajka,
- szklanka bułki tartej,
- olej,
- sos wg własnego uznania (ja robię w pieczeniowym z knora).

Jak przyrządzić:

Rozbijamy schab na dość duże kotlety, solimy i pieprzymy. Kroimy w cienkie paski sloninke, układamy ją na samym środku rozbitego kotleta, tak samo postępujemy z cebulką, ogórkiem i masełkiem. Zawijamy je dokładnie, aby nic nie wypadło spinamy wykałaczkami.
jajka rozbijamy panierujemy kotlety w jajku i bułce tartej obsmażamy prużymy w wodzie z przyprawami aż do miękości mięsa ok.30 min.zaprawiamy sosem i śmietaną.

Uwagi:

Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami. Również smaczne są z tradycyjnymi ziemniakami i surówką.
Gorąco polecam, jeśli ktoś lubi coś innego niż zwykle.

Czas przygotowania:

Wszystko ok. 2 godz.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.01.2004 dana

Prawdziwe kotlety de volaille są tylko z masłem. Te więc powinny się nazywać inaczej ( nadzienie dość ciekawe ). Jestem jednak pewna, że duszenie spowoduje odpadnięcie panierunku. Ponadto potraw... Pokaż więcej

Prawdziwe kotlety de volaille są tylko z masłem. Te więc powinny się nazywać inaczej ( nadzienie dość ciekawe ). Jestem jednak pewna, że duszenie spowoduje odpadnięcie panierunku. Ponadto potrawy smażone podaje się bez sosu.

Zgłoś 24.01.2004 Soleil

dana ma rację, de volaiile jest z masłem tylko

Zgłoś 24.01.2004 Łukasz

Cześć co to znaczy pruzymy bo ja jestem poczatkujacy a nie wiem co to znaczy , dzięki

Zgłoś 25.01.2004 Marta

Czesc to dla Lukasza.

Pruzymy w wodzie to znaczy inaczej

- dusimy w wodzie-

Zgłoś 25.01.2004 Anetu

Ja robie kotlety de volaiile z piersi kurczaka i sa naprawde bardzo smaczne i czas przygotowania mniej trwa niz z miesa wieprzowego i nie trzeba ich gotowac wystarczy tylko obtoczyc w panierce... Pokaż więcej

Ja robie kotlety de volaiile z piersi kurczaka i sa naprawde bardzo smaczne i czas przygotowania mniej trwa niz z miesa wieprzowego i nie trzeba ich gotowac wystarczy tylko obtoczyc w panierce i usmazyc.Ale te kotleciki sa rowniez bardzo smaczne jezeli sie doda do srodka takze kawalek zoltego sera i maselko .Polecam smacznego

Zgłoś 25.01.2004 Anna

A wiec droga Wazko mi twoj przepis nie wyglada wcale na kotlety de volaiile tylko na zrazy bo przeciez do zrazow sie wklada i kawalek boczku wedzonego i cebule,ogorek kiszony .Co do kotletow de ... Pokaż więcej

A wiec droga Wazko mi twoj przepis nie wyglada wcale na kotlety de volaiile tylko na zrazy bo przeciez do zrazow sie wklada i kawalek boczku wedzonego i cebule,ogorek kiszony .Co do kotletow de volaiile to sie zgadzam z Aneta ze najelepsze sa z piersi kurczaka z dodatkiem kawalka zoltego serka i maselka .Bardzo smaczne :D

Zgłoś 26.01.2004 manja

A de volaille to znaczy z drobiu więc coś nie tak ;)

Zgłoś 27.01.2004 zionia

De Volaille robi sie z piersi kurczaka z masłem i przyprawami.Panieruje dwukrotnie i smaży.Bez duszenia i sosu

Zgłoś 28.01.2004 MILKA

ale afera :)))

Zgłoś 02.02.2004 siska

zastanawiam się ostatnio, czy to forum jest dla lubiących gotować czy dla wrednych, zrzędzących bab które potrafią tylko każdemu wbijać szpilę pomiędzy żebra! każdy ma PRAWO nazywać przepis jak ... Pokaż więcej

zastanawiam się ostatnio, czy to forum jest dla lubiących gotować czy dla wrednych, zrzędzących bab które potrafią tylko każdemu wbijać szpilę pomiędzy żebra! każdy ma PRAWO nazywać przepis jak chce! Liczy się przecież tylko i wyłącznie efekt końcowy!!!

Zgłoś 29.01.2004 Benita

Te kotlety są bardzo smaczne . Zamiast prażenia w wodzie wkłada się je do płaskiego garnka (najlepiej firmy Zepter) dodając odrobinę masła i chwilę je dusimy lub smażymy na patelni tej samej... Pokaż więcej

Te kotlety są bardzo smaczne . Zamiast prażenia w wodzie wkłada się je do płaskiego garnka (najlepiej firmy Zepter) dodając odrobinę masła i chwilę je dusimy lub smażymy na patelni tej samej firmy potem orzykrywamy pokrywką i na małym ogniu "dochodzą do siebie".

Zgłoś 01.02.2004 lika

cos ci niwe wyszlo z tym przepisem - to pomieszanie dwoch w jednym ! Od razu widac , że nie przygotowywałes go ani razu !!!

Zgłoś 03.02.2004 Aries

Uważam, ze z tą nazwą to faktycznie afera, lub plagiat, bo mozna nazwac swoja potrawe jak sie chce ale nie uzywając juz istniejacych, to tak jakby swetr nazwało sie sukienka.

Zgłoś 07.02.2004 kubek

Czeszko wszystkim chciałem powiedzieć że jestem kuchażem zawodowym i kotlet de volaille jest z szynka i z serem (ż) koniec kropka

Zgłoś 26.02.2004 Poke

Jak dla mnie wiekszosc tego przepisu to stary slaski przepis na rolade, nie panieruje sie jednak, a zanim do srodka sie cos powklada, smaruje sie mieso musztarda... Najlepiej dusic w sosie w zel... Pokaż więcej

Jak dla mnie wiekszosc tego przepisu to stary slaski przepis na rolade, nie panieruje sie jednak, a zanim do srodka sie cos powklada, smaruje sie mieso musztarda... Najlepiej dusic w sosie w zeliwnej brytfance, a podawac z slaskimi kluskami (a jakby ktos nie wiedzial to kluski sa nie tylko takie zolciutkie... ale o tym przez e-mail jak ktos chce) i modra czyli czerwona kapusta (przesmazana oczywiscie), a jesli juz sie to wszystko zrobi to mozna sie poczuc jak u nas w niedziele :>

Zgłoś 26.02.2004 Poke

Aha... przeoczylam jeszcze jedna rzecz.... rolady robi sie z wolowiny.. ups... ;]

Zgłoś 13.03.2004 agati

cóż za kontrowersyjny przepis, aż sie jeść odechciewa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 23.04.2004 rena

Ludzie, okażmy sobie troche wiecej sympatii, i jak sie jakiś przepis komuś nie podoba, to zachowajmy to dla siebie, a nie rozładowujmy w komentarzach różnego rodzaju napięcia i frustracje.

... Pokaż więcej

Ludzie, okażmy sobie troche wiecej sympatii, i jak sie jakiś przepis komuś nie podoba, to zachowajmy to dla siebie, a nie rozładowujmy w komentarzach różnego rodzaju napięcia i frustracje.

Zgłoś 15.07.2004 tomek

moim zdanie potrawa ciekawa ale nie mam pewnosci czy podczas duszenia wszysto sie nie rozpadnie

Zgłoś 12.08.2004 Jana

Rzeczywiœcie, de volaille znaczy 'z drobiu' ale - więcej tolerancji.

Np. po francusku fromage oznacza ogólnie ser, a u nas jest to pewien rodzaj serka z przyprawami. I nikt się... Pokaż więcej

Rzeczywiœcie, de volaille znaczy 'z drobiu' ale - więcej tolerancji.

Np. po francusku fromage oznacza ogólnie ser, a u nas jest to pewien rodzaj serka z przyprawami. I nikt się nie czepia. A czy ciastka tiramisu sprzedawane w warszawskich cukierniach sš robione na bazie mascarpone? Bardzo rzadko. Raczej jest to bita œmietana z kawš. Uznajmy więc prawo autorki do nazwy.

Zgłoś 12.08.2004 Rysiek

Jestem amatorem i stąd amatorskie pytanie. Robiłem już zrazy zawijane wieprzowe, oczywiście wołowe i drobiowe. Nie bardzo wiem w czym tkwi różnica: czy to, że kotlety de volaille są panierowane?... Pokaż więcej

Jestem amatorem i stąd amatorskie pytanie. Robiłem już zrazy zawijane wieprzowe, oczywiście wołowe i drobiowe. Nie bardzo wiem w czym tkwi różnica: czy to, że kotlety de volaille są panierowane?!, bo tamte raczej nie...?

Zgłoś 13.08.2004 ok

kubek napisał : 2004-02-07 12:22:01

Czeszko wszystkim chciałem powiedzieć że jestem kuchażem zawodowym i kotlet de volaille jest z szynka i z serem (ż) koniec kropka

ej - to znac... Pokaż więcej

kubek napisał : 2004-02-07 12:22:01

Czeszko wszystkim chciałem powiedzieć że jestem kuchażem zawodowym i kotlet de volaille jest z szynka i z serem (ż) koniec kropka

ej - to znaczy , że plujesz ludziom do talerzy ? (zawodowy kuchorz) bu hehe bu

Zgłoś 06.10.2004 proczek

kotlety one są tylko z drobiu i z masłem. dodatkowo powinny być z kostką. Pierś kurczaka, z której się sporządza kotlet jest tak "oprawiona" aby nie odłączyła się od niej kość. Panieru... Pokaż więcej

kotlety one są tylko z drobiu i z masłem. dodatkowo powinny być z kostką. Pierś kurczaka, z której się sporządza kotlet jest tak "oprawiona" aby nie odłączyła się od niej kość. Panieruje się ściśle i dokładnie, alby forma kotlete nie pozwoliła masłu wypłynąć )przed rozpoczęciem jedzenia). Tyle tytułem teorii, teraz idę podjąć próbę wykonania własnoręczną

Zgłoś 16.11.2004 JOLKA 28

TE KOTLETY ROBIĘ Z PIERSI, ROZBIJAM, SOLĘ, KŁADĘ SPORO MASŁA ZAWIJAM TAK ŻEBY NIC NIE WYLECIAŁO I PANIERUJĘ W JAJKU I BUŁCE 2 RAZY. JAK MAM DUŻE PIERSI I ROBIĘ DLA DOMOWNIKÓW NA DRUGIE DANIE TO ... Pokaż więcej

TE KOTLETY ROBIĘ Z PIERSI, ROZBIJAM, SOLĘ, KŁADĘ SPORO MASŁA ZAWIJAM TAK ŻEBY NIC NIE WYLECIAŁO I PANIERUJĘ W JAJKU I BUŁCE 2 RAZY. JAK MAM DUŻE PIERSI I ROBIĘ DLA DOMOWNIKÓW NA DRUGIE DANIE TO Z POŁOWY PIERSI WYCHODZĄ MI 3 SZTUKI - JA, MĄŻ I DZIECKO - BARDZO EKONOMICZNIE, DO TEGO ZIEMNIAKI I SURÓWKA Z PEKINKI. PYCHA

Zgłoś 13.12.2004 ewa

jak kucharz zawodowy moze sie pisac przez Ż ???? oj

Zgłoś 31.12.2004 Szymon

De la volaille to dokladnie znaczy po francusku "z drobiu". Tak wiec zeby sie nie trzeba bylo wstydzic przed ewentualnymi goscmi przy stole ktorzy ten piekny jezyk znaja, nie robmy kot... Pokaż więcej

De la volaille to dokladnie znaczy po francusku "z drobiu". Tak wiec zeby sie nie trzeba bylo wstydzic przed ewentualnymi goscmi przy stole ktorzy ten piekny jezyk znaja, nie robmy kotletow "de volaille" z innego miesa niz drob :)

Z innych mies moga byc zrazy zawijane, rolady, itp, ale dla kotletow de volaille zarezerwujmy piers kurczaka :)

A swoja droga, zawijane kotlety de volaille sa zaskakujaco proste do wykonania i mhmmm ... jak to maselko wyplynie po przekrojeniu na talerzu ... pycha!

Ja do srodka wkladam maselko (moze byc z odrobina czosnku) i mala galazke natki pietruszki.

Smacznego

Zgłoś 06.01.2005 świętopełek

ten przepis jest ok, ja jem go z ryzem

Zgłoś 11.05.2005 Shakur pl

prawdziwe kotlety de volaille robi sie z piersi kurczaka z masłem w środku ,a tak poza tym to brakuje obrazka ze sposobem podania i mogło by byc troche wiecej wymienionych dodatków

Zgłoś 13.07.2005 marzena

te kotlety są pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dodaje do nich ser zółty i mysztarde, a dusze w sosie z pieczarek - rewelacja !!!!!!!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS

Zgłoś 06.08.2005 emerytka

polecam takze zawijane kotlety z serkiem plesniowym w srodku ale tylko dla prawdziwych smakoszy takiegoz gatunku sera:)

Zgłoś 22.09.2005 lencia

Słuchajcie......no właśnie .....dużo osób tutaj w tych wypowiedziach maja rację.........de'wolaje robi sie z piersi kurczaka,masła .....do środka się nic więcej nie dodaje to są prawdziwe d... Pokaż więcej

Słuchajcie......no właśnie .....dużo osób tutaj w tych wypowiedziach maja rację.........de'wolaje robi sie z piersi kurczaka,masła .....do środka się nic więcej nie dodaje to są prawdziwe de'wolaje......a to co Ty autorko napiosałaś to są zwyczajne zrazy ''Twojego'' wykonania......

.....ale są nie złe i jak ktoś ma wyopbraźnię to do środka można cuda powkładać....do schabu prawie wszystko pasuje.....polecam....pozdrawiam :-)

Zgłoś 10.05.2006 .

jeny znowu wiele halasu o nic

szukalam de vollaile znalazlam cos innego i poczytalam wypowiedzi

de vollaile znam jako cyc kurczaka z serem lub maslem

to co ocenilam w przepi... Pokaż więcej

jeny znowu wiele halasu o nic

szukalam de vollaile znalazlam cos innego i poczytalam wypowiedzi

de vollaile znam jako cyc kurczaka z serem lub maslem

to co ocenilam w przepisie ma sie nijak do mych rozmyslan

tak czy owak po co te bzdurne klotnie

idzta gotowac nie sie zrec

Zgłoś 23.05.2006 bobrzabudka

kotlet de volaille to miesko z kurczaczka podane z masełkiem w srodeczku

a zoltym serem to wieprzowinka a nazywa się szwajcar

ów w/w przepis to zawijak własnego pomysłu

możn... Pokaż więcej

kotlet de volaille to miesko z kurczaczka podane z masełkiem w srodeczku

a zoltym serem to wieprzowinka a nazywa się szwajcar

ów w/w przepis to zawijak własnego pomysłu

można wrzucić do środka nawet arbuza i też bedzie pieknie bo bardzo soczyscie

Zgłoś 21.06.2006 tygrys

De Volaille - odsyłam do słownika wyrazów obcych - z fr. z DROBIU!

przepis na "de volaille" jest jeden. to tak jakby zrobić pierogi z mięsem i napisać, że to "ruskie".... Pokaż więcej

De Volaille - odsyłam do słownika wyrazów obcych - z fr. z DROBIU!

przepis na "de volaille" jest jeden. to tak jakby zrobić pierogi z mięsem i napisać, że to "ruskie".

a tak przy okazji - duszenie wcześniej panierowanego mięsa w wodzie? o polewaniu sosem nie wspomnę...

Zgłoś 05.03.2007 Praktykant

Prosze napiście mi przepis na de volaille zwykłego na 2 porcje!? :( jak najszybciej!uratujecie mi życie :P

Zgłoś 28.02.2007 Szef Kuchni Piwnice Rajców JG

Zgadzam się z przedmówcami, tego typu kotlet robi się tylko z piersi z kurczaka, nadziewana masłem i panierowana 2-krotnie w mące, jajku i bułce tartej, smażona na głębokim tłuszczu. Jednak jeże... Pokaż więcej

Zgadzam się z przedmówcami, tego typu kotlet robi się tylko z piersi z kurczaka, nadziewana masłem i panierowana 2-krotnie w mące, jajku i bułce tartej, smażona na głębokim tłuszczu. Jednak jeżeli jesteśmy profesjonalistami to "de volaille" powinien być przygotowany w taki sposób aby kostka (można ją spotkać tylko w podwójnej piersi) wychodziła na zewnątrz kotlecika.

Zgłoś 28.02.2007 Szef Kuchni Piwnice Rajców JG

Aha tego typu przepis, tj. schab, ogórek kiszony itd nazywa się "Kufsztejn".

P.S To tak jakby nazwać makaron kluskami.

Zgłoś 01.10.2006 krzych69

Panierowane mięso zalać wodą i gotować??? Brrrrr...... masakra!!!

Każdy kto ma trochę pojęcia o gotowaniu wie, że "z tej mąki chleba nie będzie", a kto jest początkującym, nie... Pokaż więcej

Panierowane mięso zalać wodą i gotować??? Brrrrr...... masakra!!!

Każdy kto ma trochę pojęcia o gotowaniu wie, że "z tej mąki chleba nie będzie", a kto jest początkującym, niech ten przepis sobie odpuści.

Poza tym po co do środka dokładać masełko, skoro jest tam już słonina??? Sorry że się czepiam, ale dla mnie to masakra. Może i smak TO jakiś ma, ale wygląd....?????

Pomijam kwestię nazwy.

Zgłoś 26.12.2006 gruby1504

Co do kotleta de volail"e to w rzeczywistości wykonuje się go nie z piersi kurczaka,a udka tegoż ptaka w następujący sposób:przy najcieńszej częsci udka odcinamy ścięgna o trybujemy w dół a... Pokaż więcej

Co do kotleta de volail"e to w rzeczywistości wykonuje się go nie z piersi kurczaka,a udka tegoż ptaka w następujący sposób:przy najcieńszej częsci udka odcinamy ścięgna o trybujemy w dół aż do tzw.biodra ,a tam pozostawiamy mięso nie odcięte od kości nast.rozbijamy mięso otrybowane i umieszczamy tam masło i doprawiamy ,potem zawijamy i panierujemy dwukrotnie i smażymy na głebokim tłuszczu na tzw. złoty kolor. Życzę smacznego > gruby1504

Zgłoś 31.12.2006 Hondzia

To jest przepis na zraziki :) ja dodaję zamiast słoniny kawałek jajka, czasem plasterek papryki. Gorąco polecam takie zraziki z mięsa wołowego

Pozdrawiam,

h.

Zgłoś 16.11.2008

Kotlet zawijany z serem to 'szwajcar'?

Zgłoś 28.10.2007 Smakosz

Lepiej jednak nazywać rzeczy tak jak się rzeczywiście nazywają.

Niezapominajmy , że ludzie szukają w internecie informacji i porady i nie fajnie byłoby gdytby ktoś trafił na ten przepis i... Pokaż więcej

Lepiej jednak nazywać rzeczy tak jak się rzeczywiście nazywają.

Niezapominajmy , że ludzie szukają w internecie informacji i porady i nie fajnie byłoby gdytby ktoś trafił na ten przepis i miał przekonanie że tak się robi kotlet de volaiile!

Zgłoś 12.03.2008 ketteringtwn

Zgadzam się z kucharzem analfabetą ( napisał kuchaż ), że kotlety de volaille są z szynką i żółtym serem. Nie ulega wątpliwości, że przyrządza się je z drobiu. Co do wolności nazewnictwa, oczywi... Pokaż więcej

Zgadzam się z kucharzem analfabetą ( napisał kuchaż ), że kotlety de volaille są z szynką i żółtym serem. Nie ulega wątpliwości, że przyrządza się je z drobiu. Co do wolności nazewnictwa, oczywiście, ale bez plagiatu już istniejących, ogólnie znanych potraw. Brawa dla osoby, która strzeliła porównanie ze swetrem, spódnicą czy coś takiego. Poza tym nie zgadzam się ze stwierdzeniem, iż powyższy przepis, to przepis na śląskie rolady, ponieważ robimy je nie z typowego schabu, ale z mięsa wołowego zrazowego. Poza tym racja, że panierka odpadnie. Potwierdzam podejrzenia, że twórca przepisu nie robił tego dania. Myślę też, że wolność słowa działa tutaj w obie strony, tzn. każdy ma prawo skrytykować dany przepis lub pochwalić go. Od tego są niniejsze komentarze...

Zgłoś 15.09.2008 J.

de volaille chyba jest z drobiu, dokładniej z kurczaka, a nie ze schabu, co ??

Zgłoś 13.11.2009 Alice

De volaille to potrawa z drobiu, nie ze schabu!!! To jest przepis na "schabowy krokiet" może i pyszny, ale nie De volaille...

Zgłoś 09.11.2009 mitula

jezeli panierujemy to nie dusimy!!!

Zgłoś 13.08.2009 ., ?:P

chciałabym się spytać. czy musi być słonia . podejrzewam że masło było by tez dobre .

Zgłoś 26.08.2009 Henryk cook

Oj kucharz! od kiedy Dewolai jest z szynką i serem?

Zgłoś 10.08.2009

podajcie mi przepis na piersi zawijane z pieczarkami ale gotowane a nie smarzone

Zgłoś 10.08.2009

no czekam aga pozdrawiam

Zgłoś 19.03.2014 handbags clearance

hermes group uk Czarna Oliwka - Kotlet zawijany, de volaille

handbags clearance http://gtindustri.dk/hermes-ohrdruf-birkin-handbags-versus-replica-hermes-bags.asp