Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety / burgery z soczewicy

Tekst i foto Harnash 03-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
12 porcji10 złśredni120 min.dużo

Składniki:

- kasza jęczmienna (szklanka)
- soczewica (2 szklanki) - im więcej tym lepiej ;)
- orzechy włoskie (2 szklanki)
- co najmniej dwie/trzy spore cebule
- pieczarki (30-40 dag)
- sos sojowy (3 łyżki) - od biedy może być maggi
- bułka tarta
- mąka ziemniaczana
- i/lub jajka (2 sztuki)

Jak przyrządzić:

Gotujemy soczewicę i kaszę (osobno).
W międzyczasie podsmażamy jedną posiekaną cebulę (w kostkę) na patelni. Gdy zrobi się miekka dodajemy również posiekane pieczary i smażymy aż całość ładnie się zesmaży (sos z pieczarków wyparuje i zaczną sie przyrumieniać).
Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę i wszystko dobrze mieszając przyprawiamy sosem sojowym. Bierzemy drewnianą łyżkę i wszystko ugniatamy na patelni tak by uzyskać w miarę jednolitą masę (konsystencja podobna do gęstej pasty - powinna się lepić do łyżki inaczej kotlety mogą się rozpadać). Pasta powinna być wyraźnie słona.
Gdy wszystko się połączy i lekko podsmaży odkładamy patelnię z ognia i bierzemy się za orzechy ;) Siekamy je bardzo drobno - nie na miazgę ale też nie na cztery części, mniej więcej tak jak sie ciasto posypuje.
Gdy kasza ostygnie wraz soczewicą (nie koniecznie ale lepiej się nie poparzyć przy formowaniu kotletów :) ) wsypujemy posiekane orzechy do kaszy i mieszamy. Potem dodajemy sozczewicę z grzybami i resztę cebuli (posiekaną). Po wymieszaniu dodajemy bułkę tartą (pół szklanki) oraz trzy łyżki mąki ziemniaczanej (jajko opcjonalnie - dla nie-wegan; smakuje równie dobrze bez ;) ) i dalej mieszamy.
Następnie formujemy kotlety (mogą być plaskie jak burgery lub bardziej kuliste - te mi bardziej smakują ;) )
Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie/oleju.

Potrzebne przybory:

Gwa garnki + patelnia (spora), spory nóż lub tasak (do siekania orzechów).

Jak podawać?

Super smakują z chlebem, keczupem i majonezem jak również same i ryżem/zemniakami. Na zimno i na gorąco.

Uwagi:

Według mnie pycha - warto spędzić te kilkadziesiąt minut przy garach by to skosztować lub namówić kogoś by to za Ciebie zrobił :))

Czas przygotowania:

W zależności od ilości gotuje się od godziny do trzech :P powyższe proporcje starczają na ok 12 sporych kotleciorów ;) Spokojnie można je trzymać kilka dni w lodówce (mój rekord to lekko ponad tydzień).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.01.2009 ania

dziś zrobiłam te kotleciki....muszę przyznać że są wyśmienite... gratuluję przepisu

Zgłoś 16.05.2004 iwa

Pyszne, ale bez przesady z solą.

Zgłoś 04.01.2005 Sofia

Ciekawy przepis. Ale czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić inną np. kukurydzianą ? (nie znosze m. ziemniaczanej i ziemniaków jako dodatki do zup :(

Zgłoś 05.05.2005 ten_years_after

Eksperymentuję trochę z robieniem kotletów bez mięsa. I te z soczewicy są chyba najlepsze. Nawet moja wyjątkowo mięsożerna matka je dziko chwali ;)

Zrobiłam kotlety wg podanego tu przepi... Pokaż więcej

Eksperymentuję trochę z robieniem kotletów bez mięsa. I te z soczewicy są chyba najlepsze. Nawet moja wyjątkowo mięsożerna matka je dziko chwali ;)

Zrobiłam kotlety wg podanego tu przepisu - ostatnio z czerwonej soczewicy, ale jednak wolę wersję z zieloną. Dodaję tylko mniej orzechów, sądzę, że pół szklanki wystarczy w zupełności. I wrzucam do farszu całą natkę pietruszki (albo koperek). Nie należy na pewno rezygnować z dodawania pieczarek, dodają dużo aromatu kotletom :)

Po dodaniu wszystkich składników i wymieszaniu ich wstawiam farsz do zamrażalnika na pół godziny, wtedy łatwiej się formuje kotlety, choć i tak trochę się rozwalają. Przynajmniej mnie :( Do bułki tartej do panierowania można dodać trochę pieprzu i Vegety, panierka będzie wtedy lepsza. I jeszcze jedno - należy obtaczać w bułce tartej z u miarem, bo jak jest jej za dużo, to się przypala. To tyle moich uwag, pomądrzyłam się trochę ;)

Dziękuję autorowi za przepis, naprawdę świetny :)

Zgłoś 14.09.2005 Harnash

1: Soli według uzniania :)

2: Mąka może być w zasadzie każda - nawet bez da się tylko trzeba uważać przy smarzeniu ;-)

3: Eksperymenty bardzo ciekawe - sam kilka (niezależnie) prze... Pokaż więcej

1: Soli według uzniania :)

2: Mąka może być w zasadzie każda - nawet bez da się tylko trzeba uważać przy smarzeniu ;-)

3: Eksperymenty bardzo ciekawe - sam kilka (niezależnie) przeprowadziłem - tu jest na prawdę duże miejsce do popisu - można na prawdę wszystko.

Pozdrawiam i życzę smacznego!

Łukasz

Zgłoś 01.03.2006 Ola

Wczoraj zrobiłam kotleciki :) Nie dodawałam kaszy , dalam dużo pieczarek , czosnek przesmażony z cebulką , orzechy , jajko , bułke tartą i troche mąki - bardzo pikantnie przyprawiłam - NIC SIE N... Pokaż więcej

Wczoraj zrobiłam kotleciki :) Nie dodawałam kaszy , dalam dużo pieczarek , czosnek przesmażony z cebulką , orzechy , jajko , bułke tartą i troche mąki - bardzo pikantnie przyprawiłam - NIC SIE NIE ROZWALAŁO !!!! Konsystencja była idealna do robienia kotletów , pieknie sie przyrumieniły i nic sie nie porozwalało . Polecam podawać z surówką z marchwii i sera żółtego : (na 2 osoby) dwie średnie marchewki , kawałek sera żółtego (byle nie goudy) ,1-2 ząbki czosnku (w sumie według uznania - jak kto lubi) , majonez "Kielecki" , slonecznik łuskany, pieprz .Marchew i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać majonez , przecisniety czosnek , garśc słonecznika i doprawić pieprzem - dla wegan propozycja bez sera zółtego - smakuje tez wspaniale :)) Polecam bo surówka idealnie podkreśla smak kotlecików !!!! Aha- dzisiaj po usmażeniu smakowały jeszcze lepiej niż wczoraj :)