Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotlety drobiowe

Tekst i foto Ela 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje8-10 złprosty75 min.średnio

Składniki:

- 1-aktimel o smaku pomarańczowym (albo inny jogurt pitny o smaku pomarańczy lub mandarynki),
- 2 średnie piersi kurczaka,
- czosnek w proszku albo swieży krojony,
- przyprawa typu-jarzynka,
- 1 duze jajo,
- mąka,
- bułka tarta,
- olej.

Jak przyrządzić:

Przynajmiej 1 godzinę przed smażeniem pokrojone na kotlety i ubite filety moczymy w jogurcie. Kiedy mięso nasiaknie, posypujemy jarzynką i czosnkiem. Jeszcze z 15 minut poczekać. Wymieszać jajko, przygotowac makę i bułkę. Następnie obtaczamy mięso w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju na patelni na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

Miska sałatkowa średnia, tłuczek, nóż, patelnia.

Jak podawać?

Podawać na obiad (2 danie). Mnie tak smakuje, że zaraz połowę zjadam.

Uwagi:

Przepis normalny na kotlety drobiowe. Namawiam was na moczenie mięsa w jogurtach, sokach(cytrynowy, mandarynkowy, z dodatkiem miodu). Mięso wysmazone później nie jest słodkie, ale soczyste. Ma ciekawy smak.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.07.2006 teresa

myślę ze tak przygotowany kurczak może być bardzo dobry, jestem po szkole gastronomicznej i uważam ze proste potrawy są dobre i się sprawdzają