Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety jaglane

Tekst i foto Hala 10-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.średnia

Składniki:

100 g kaszy jaglanej, 2 jajka, 3łyżki mąki(najlepiej sojowej), 2łyżki bułki tartej, mały serek topiony(62g), 2 łyżki ulubionych ziół (mogą być suszone lub świeże), olej.

Jak przyrządzić:

Gotuj kaszę jaglaną w pół litrze wody (10 min.) i pozostaw w wodzie, aż do wystygnięcia. Następnie odcedź na sicie i połącz z jajkami, mąką, bułką tartą i serkiem topionym. Dodaj zioła i pozostaw na 10 minut. Z masy uformuj sześć kotlecików. Smaż na rozgrzanym oleju po pięć minut z każdej strony.

Jak podawać?

Podawać z chlebem razowym i surówką z papryki
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.09.2005 Sophie

Kotlety jaglane jadłam we wrocławskiej VEDZE.Po wnikliwej "analizie" i odkryciu,co jest w środku, moje kotlety robię następująco:kaszę jaglaną gotuję według przepisu;dodaję 1 jajko,pos... Pokaż więcej

Kotlety jaglane jadłam we wrocławskiej VEDZE.Po wnikliwej "analizie" i odkryciu,co jest w środku, moje kotlety robię następująco:kaszę jaglaną gotuję według przepisu;dodaję 1 jajko,posiekaną pietruszkę,startą marchewkę i starty, ugotowany seler.To wszystko wyrabiam z przprawami(według uznania-ja dodaję tylko pieprz i sól), formuję kotlety,obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto.

Zgłoś 26.10.2005 ten_years_after

Zrobiłam i powiem, że niezbyt mi smakowały. Kasza jaglana jest raczej bez smaku, kotlety wyszły też bez wyrazu :( Takie zrobione z soczewcy czy czerwonej fasoli mają konkretny smak, a tutaj nic ... Pokaż więcej

Zrobiłam i powiem, że niezbyt mi smakowały. Kasza jaglana jest raczej bez smaku, kotlety wyszły też bez wyrazu :( Takie zrobione z soczewcy czy czerwonej fasoli mają konkretny smak, a tutaj nic :/ Dodałam według sugestii Sophie natkę, startą marchew i selera - przynajmniej kotlety bardzo ładnie wyglądały, bo tak bez marchwi i natki to nawet w wyglądzie byłyby nijakie tak jak w smaku. Wsypałam dużo ziół, ale niewiele to pomogło... Może z kaszy gryczanej spróbuję zrobić, ona ma charakterystyczny smak, bo z jaglanej to się na pewno wypisuję ;)

Zgłoś 15.02.2008 grace007

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy sparzyć na sicie gorącą wadą aby kasza pozbyła się goryczki.