Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotlety jajeczne

Tekst i foto iwosia 01-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8 kotletów15 złprosty20-30 min.wysoka

Składniki:


12 jajek,
2 małe cebule/szczypiorek,
szklanka bułki tartej,
sól,
olej/oliwa,
łyżka majonezu,
pieprz.

Jak przyrządzić:


Ugotować na twardo 10 jajek. Obrać i pokroić w kosteczki lub w całości wrzucić do robota kuchennego. Podobnie postąpić z cebulą (choć polecam szczypiorek). Wsypać szklankę bułki tartej. Za pomocą robota lub samemu - wyrobić masę. Dodać pozostałe 2 surowe jajka, żeby masa była lepiej zbita. Dodać łyżkę majonezu, sól, pieprz. Uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, po czym włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą. Smażyć na złotawo-brązowy kolor.

Potrzebne przybory:


garnek, deska, bardzo głęboki talerz lub miska, patelnia, widelec, łopatka do kotletów, nóż

Jak podawać?


Z ziemniakami, na gorąco.

Uwagi:


1) Jeśli posiadamy robota kuchennego, wszystkie składniki wrzucamy do niego, lecz potem również np. widelcem lub łyżką ugniatamy powstałą masę w głębokim talerzu lub misce.
Gdy robota nie mamy, kroimy jajka i cebulę na jak najmniejsze kawałki, żeby łatwiej było nam je rozgniatać i mieszać aż do uzyskania dającej się formować w kotlety masy.

2) Im więcej dodamy bułki tartej, tym kotlety będą bardziej stałe i mniejsze prawdopodobieństwo, że rozlecą sie podczas przekładania na patelni.

Czas przygotowania:



Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.10.2005 monna49

Myślałam że trzeba do nich dodać jajko ,i tak zrobiłam

-było smaczne ale kleiło się.

Zgłoś 11.10.2005 monna49

pomyliłam się, chciałam napisać że myślałam że trzeba dodać ryż bo tak mi powiedziała koleżanka, ale lepiej chyba bez ryzu by było

Zgłoś 21.10.2005 Nana

Dzięki za ten przepis- bardzo, bardzo dobre te kotleciki.

Pozdrawiam..

Zgłoś 08.12.2005 paula84

właśnie szukałam takiego przepisu szybko i tanio i właśnie mam zamiar zrobić kiedyś próbowałam ale nie dalam jajka surowego i sięrozleciały. moja sugestia dałabym namoczoną wcześniej bułke tak j... Pokaż więcej

właśnie szukałam takiego przepisu szybko i tanio i właśnie mam zamiar zrobić kiedyś próbowałam ale nie dalam jajka surowego i sięrozleciały. moja sugestia dałabym namoczoną wcześniej bułke tak jak do kotletów mielonych ponieważ będą jędrniejsze i nie będą suche

Zgłoś 29.12.2005 Myszak

po prostu PYSZNE . Pozdrawiam

Zgłoś 25.03.2006 Aga

kotlety super!a dla tych ktorzy nie maja robota do roztarcia jajek polecam zwykly tluczek do ziemniakow-szybko rozdrabnia jajka i nie trzeba sie meczyc z krojeniem i ugniataniem jajek widelcem..... Pokaż więcej

kotlety super!a dla tych ktorzy nie maja robota do roztarcia jajek polecam zwykly tluczek do ziemniakow-szybko rozdrabnia jajka i nie trzeba sie meczyc z krojeniem i ugniataniem jajek widelcem...:)

Zgłoś 20.07.2006 Kasik

Właśnie je robię :) Niestety nie mialam majonezu :((( mam nadzieje ze i bez niego będą pyszne.... ;P

Zgłoś 21.07.2006 Krefetka

Ja zamist szczypiorku czy cebuli dodaje posiekana natkę pietruszki.

smacznego :)

Zgłoś 23.08.2006 brittlis

wlasnie jestem po spozyciu...wcisnelam zaledwie dwa...a teraz pekam :))...acha..i nie zalowalam sobie zieleniny ...wrzucilam szczypiorek i pietruszke...zastanawialam sie jeszcze na koperkiem:))

Zgłoś 26.09.2006 sylwia

ja wlasnie dzis robie te kotleciki ciekawe jak mi wyjda??mam nadzieje ze super:)

Zgłoś 06.12.2006

te kotleciki sa super:)polecam

Zgłoś 28.12.2006 martoonia

nie myslalam, ze w ogole z jajek mozna zrobic cos tak pysznego. dzieki za przepis . sa pyszne polecam. pozdrawiam

Zgłoś 26.03.2007 alicja

hej wlasnie zamierzam zrobic te kotleciki jajka juz sie gotuja o az 14 ich gotuje hehe bo mam duza rodzine :) zastanawiam sie tylko czy koniecznie trzeba dawac musztarde i majonez bo kiedys je r... Pokaż więcej

hej wlasnie zamierzam zrobic te kotleciki jajka juz sie gotuja o az 14 ich gotuje hehe bo mam duza rodzine :) zastanawiam sie tylko czy koniecznie trzeba dawac musztarde i majonez bo kiedys je robilam i zrobilam je tak: ugotowalam jajka po schlodzeniu jajek obralaj je ze skorupek pozniej do robota kuchennego zmielilam je pozniej przyprawilam je sola i pieprzem potem dodalam troche oleju zeby sie nie przypalalo az tak za bardzo nastepnie dodalam bulke tarta i jajka surowe w calosci no i pozniej recznie to wymieszalam i formowalam w kotleciki a pozniej to juz w bulce tartej obtaczalam lub w mace i byly pycha ciekawe jak mi teraz wyjda z waszym przepisem :) biore sie do roboty jak je zrobie to napisze jak mi wyszly :)

Zgłoś 15.06.2007 gabsel

Dobre danie ale koniecznie trzeba dodać troszkę zieleniny do masy jajecznej :)

Zgłoś 10.12.2008 Anita

dodaje podsmażoną cebulke :) reszta jak w przepisie mój 3 letni szkrabik zajada sie że aż uszy sie trzęsą;PPPP

Zgłoś 19.11.2007 kasia

kiedyś jadłam takie kotleciki i uwarzam je za omba przepis. ponadto ile można jeść kotlety z mięsa czasem trzeba odmiany!!! dzisiaj właśnie je robie :) mam nadzieje że wyjdą z tego przepisu supe... Pokaż więcej

kiedyś jadłam takie kotleciki i uwarzam je za omba przepis. ponadto ile można jeść kotlety z mięsa czasem trzeba odmiany!!! dzisiaj właśnie je robie :) mam nadzieje że wyjdą z tego przepisu super dam znać jak zjem :P

Zgłoś 19.11.2007 kasia

no i faktycznie są super!!! aż palce lizać :) gdybym mogła zjadła bym wszystkie :)

Zgłoś 08.12.2007 justyna

No trzeba przyznać, że jeżeli chodzi o przygotowanie to wręcz błyskawiczne, koszty również stosunkowo niewielkie, a co najważniejsze kotleciki przepyszne !:D

Zgłoś 12.12.2007 darecki

ja robie bardzo podobnie tylko z 30 jaj i 4 surowych, bulke tarta tylko swoja bo w kupnej jes chleb, natka pietruszki to podstawa a cebulę drobno posiekac.

Zgłoś 01.10.2008 lolaa26

Hej :-) właśnie zaczynam robić kotleciki , mam nadzieje że będą pyszne hihi... jak zrobię to napisze komentarz pozdrawiam wszystkie kulinarne kobitki :-)

Zgłoś 03.12.2008 Renata

takie koteciki jadłam w dzieciństwie na szkolnej stołówce, pamiętam jak wszystkim smakowały :)

ostatnio brakowało mi pomysłow na obiad i przypomniałam sobie o tych jarskich kotlecikach, w... Pokaż więcej

takie koteciki jadłam w dzieciństwie na szkolnej stołówce, pamiętam jak wszystkim smakowały :)

ostatnio brakowało mi pomysłow na obiad i przypomniałam sobie o tych jarskich kotlecikach, wszyscy domownicy gdy wrócili z pracy do domu byli bardzo zaskoczeni, nie bardzo wiedzieli co będą jeść, gdy spróbowali bradzo im posmakowakowało :)

Zgłoś 13.01.2008 chila

Kotleciki zrobiłam z 10 małych jaj, wyszło 10 małych kotlecików. Dałam pół namoczonej bułki, jak do mielonych i natkę pietruszki. jedno surowe jajko, sól, pieprz. Smak trochę przypomina omlet. N... Pokaż więcej

Kotleciki zrobiłam z 10 małych jaj, wyszło 10 małych kotlecików. Dałam pół namoczonej bułki, jak do mielonych i natkę pietruszki. jedno surowe jajko, sól, pieprz. Smak trochę przypomina omlet. Nie jest do końca w moim guście, ale prawda trzeba odpocząć od mięsa. a do tego surówka z kapusty pekińskiej szczypiorku, kukurydzy i jogurtu. Surówka wyszła pyszna. No i oczywiście bez ziemniaków, bo zdrowiej. Tacie kotleciki smakowały :)

Zgłoś 25.01.2008 Przemek Gdynia

Bardzo udany przepis, polecam gorąco. P.S. ja dodałem porządną szczyptę koperku wyszło bardzo smacznie. pozdrawiam

Zgłoś 29.03.2008 batonzo

Zostało mi trochę jajek po swiętach i zamierzam właśnie w taki sposób je wykorzystać . Kotlety sa smaczne , często je jadam . Niekiedy robię wersję bardziej luksusową - dodaję żółty ser oraz pod... Pokaż więcej

Zostało mi trochę jajek po swiętach i zamierzam właśnie w taki sposób je wykorzystać . Kotlety sa smaczne , często je jadam . Niekiedy robię wersję bardziej luksusową - dodaję żółty ser oraz podprażony słonecznik. Pycha !

Zgłoś 28.04.2008 bzonia

dzis na obiadek robilam kotlety jajeczne.były pyszne,wszyscy sie zajadali.wyszly idealnie,nie rozpadaly sie.i smakuja jak z czasow szkolnych:)POLECAM TEN PRZEPIS.

Zgłoś 18.10.2009 Adrian

Zamiast bułki dodałem ryż (mój syn jest na diecie bezglutenowej). Wyszły bardzo smaczne kotleciki.

Zgłoś 09.02.2010 kamija_ja

Palce lizac!!!Choc ja dodaje sucha bulke wymoczona w mleku ;)

Zgłoś 18.06.2011 ja.ks

W uzupełnieniu Emi + Evunia.

Emi ma rację. Nie rozgniatać za bardzo.

Ja zamiast majonezu do 5 jajek na twardo dodaję 5 dkg. sera topionego + jedno jajko. Odstawiam wymieszaną i przyp... Pokaż więcej

W uzupełnieniu Emi + Evunia.

Emi ma rację. Nie rozgniatać za bardzo.

Ja zamiast majonezu do 5 jajek na twardo dodaję 5 dkg. sera topionego + jedno jajko. Odstawiam wymieszaną i przyprawioną masę na kilka godzin do samistnego zagęszczenia. Po tym jeżeli jest zbyt rzadka dodaję tylko tyle bułki tartei,poLyżeczce mieszjąc, aby dała się formować.

Dodatki: tylko szczypioek dużo, mała cebula posiekana, trochę czosnku + sól, pieprz.

Nienawidzę musztardy nawet jej zapachu dlatego nie dodaję majonezu. Majonez pozatym pod wpływem tempratury się rozpuszcza, można otrzymać paćkę.

Musztarda - rzecz gustu.

Zgłoś 10.02.2010 Evunia

Zrobiłam i rewelacja. Tylko troszeczkę suche mi wyszły może dlatego, że nie dodałam majonezu, nie wiem sama. ale ogólnie dzieciom smakowały nawet i mężowi :)

Zgłoś 26.02.2010 emi

nie trzeba robota do rozdrabniania, nie potrzeba tez machac tluczkiem do ziemniakow.

najlatwiej po prostu UTRZEC jajka na TARCE, efekt ten sam a idzie szybciutko

Zgłoś 14.05.2010 Wojtek

Przepyszne zrobiłem rodzicom na obiad zaniemówili z wrazenia:)

Zgłoś 09.02.2011 Ewa1234

to było pyszne:)

Zgłoś 23.08.2010 lenka

fajna sprawa. ja robię z jajek 5-ciu, dla dwóch osób (w tym jednego żarłoka;)) wychodzi w sam raz. dodaję do środka bułkę tartą, majonez i kapkę musztardy - najlepiej rosyjskiej Kamisu, ta taka ... Pokaż więcej

fajna sprawa. ja robię z jajek 5-ciu, dla dwóch osób (w tym jednego żarłoka;)) wychodzi w sam raz. dodaję do środka bułkę tartą, majonez i kapkę musztardy - najlepiej rosyjskiej Kamisu, ta taka z 'mumami" :P

jajko do środka to kwestia gustu, ja dodaję, żeby lepiej się trzymała masa na patelni - jeżeli smaży się na teflonie to nie powinno być problemu, jeśli tego jajka do środka zabraknie.

i koniecznie do środka szczypiorek - albo świeży, poszatkowany drobno, albo suszony.

Zgłoś 31.08.2010 Uska

Pychota!

Poczułam się jak u mamy

Moja mamusia zmarła miesiąc temu,chciałam by coś mi przypomniało dzieciństwo i pomyślałam o tych kotlecikach :)

Udało sie!PYCHA!

Zgłoś 24.10.2010 miluch

wlasnie z żonką robimy kotleciki jajeczne :D ale dodalismy do masy pieczareczki usmarzone :)