Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety mięsno-grzybowe

25.10.2011

Kotlety mielone to popularne danie - nie raz znalazło się na naszych talerzach. Często staramy się, żeby smakowało inaczej, więc doprawiamy ulubionymi przyprawami, dodajemy warzywa. Ponieważ świeże grzyby tak krótko cieszą nasze podniebienia, możemy połączyć mięso z grzybami. Powstaną smaczne kotlety mielone o znacznie ciekawszym smaku.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
426 złśredni35 min.wysoka

Składniki:

pół kg mielonego mięsa wieprzowego,
0,25 kg grzybów mieszanych (kurki, podgrzybki, kozaki),
cebula,
2 łyżki porwanej natki pietruszki,
jajko,
łyżka masła,
czerstwa kajzerka,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
2 łyżki bułki tartej.

Jak przyrządzić?

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby i dusić do momentu, aż wyparuje cała woda.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego.

Grzyby połączyć z mięsem, dodać natkę pietruszki, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, dodać jajko.

Mięso dokładnie wyrobić, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Jak podawać?

Podawać z buraczkami lub innymi surówkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.10.2011 dziadek

A w tej szklaneczce to co to, pani Danko?

Pędziło się trochę, prawda? W lesie, w ziemiance, a grzybki tak przy okazji? Czekając aż zacier dojdzie? A może tak dla odmiany przepis?

...... Pokaż więcej

A w tej szklaneczce to co to, pani Danko?

Pędziło się trochę, prawda? W lesie, w ziemiance, a grzybki tak przy okazji? Czekając aż zacier dojdzie? A może tak dla odmiany przepis?

...odmiany od tej radosnej tfurczości.