Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety orzechowe

Tekst i foto Kate 08-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni40 min.dużo

Składniki:

- orzechy włoskie ok 50 g,
- ugotowane 4 duże ziemniaki,
- 2 cebule,
- bułka tarta,
- 1 jajko,
- pieprz sól.

Jak przyrządzić:

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na patelni, orzechy drobno mielimy, wcześniej ugotowane i ugniecione ziemniaki łączymy z orzechami i cebulą, dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, całość wyrabiamy na jednolitą masę, formuujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy.

Potrzebne przybory:

Młynek do zmielenia orzechów, patelnia.

Jak podawać?

Mogą z powodzeniem zastąpic mielone kotlety, jednak odpowiednio uformowane nadają sie również do wegetariańskich hamburgerów.

Uwagi:

Można je spożywać na zimno jak i na ciepło, co do doprawiania: nie żałujmy pieprzu, mozna również dodać ząbek czosnku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.03.2004 mali & umberto

czesc, bardzo smakowite, pierwsze wrażenie jest dziwne, ale poem luks! Mi bardziej smakowały na zimno, lepiej trzymająca sie konsystencja, zwłaszcza dla kogoś kto niejest przyzwyczajony do formy... Pokaż więcej

czesc, bardzo smakowite, pierwsze wrażenie jest dziwne, ale poem luks! Mi bardziej smakowały na zimno, lepiej trzymająca sie konsystencja, zwłaszcza dla kogoś kto niejest przyzwyczajony do formy wegetariańskiego jedzenia. Na zimno z keczupem, frytki, ziemniaczki, chlebek, wszystko pasuje!

pozdrawiam

Zgłoś 24.04.2004 frezjana

Włsnie zajadam...hm..smaczne,,,aczkolwiek,,kalorii więcej niż duuuużżżżooo ;-) .Chciałabym tylko dodac ,ze ta bułka tarta powinna byc w ilosci np,szklanka,tzn tyle zeby kotlety po uformowaniu by... Pokaż więcej

Włsnie zajadam...hm..smaczne,,,aczkolwiek,,kalorii więcej niż duuuużżżżooo ;-) .Chciałabym tylko dodac ,ze ta bułka tarta powinna byc w ilosci np,szklanka,tzn tyle zeby kotlety po uformowaniu byly zbite,,inaczej jesli masa jest rzadka i miekka, podczas smazenia po prostu się rozpadają.,ale ogolnie smak oryginalny....;-D Pozdrawiam

Zgłoś 06.10.2004 koala

c`est geniale!!!!!

Zgłoś 10.01.2005 anex

ohyda!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 06.05.2005 ten_years_after

Kotlety naprawdę są niezłe. Ja dodaję jeszcze natkę pietruszki i 2 łyżki sosu sojowego. Potem na trochę do lodówki, żeby masa zgęstniała i formuję średniej wielkości rulony, bo wtedy kotlety się... Pokaż więcej

Kotlety naprawdę są niezłe. Ja dodaję jeszcze natkę pietruszki i 2 łyżki sosu sojowego. Potem na trochę do lodówki, żeby masa zgęstniała i formuję średniej wielkości rulony, bo wtedy kotlety się nie rozpadają na patelni, przy innych kształtach niestety różnie bywa ;) A gotowe jadam z czerwonym barszczem.

Kiedyś zrobiłam kotlety ziemniaczane z gotowaną kapustą kiszoną i okazały się niejadalne ;( Wszystko wyrzuciłam. Te z orzechami są za to bardzo dobre. Tylko jakoś nie mam patentu na siekanie orzechów, w młynku do kawy nie chcą się rozdrobnić na małe kawałki, robi się od razu miazga z części, a reszta pozostaje nierozdrobniona. Jak siekam nożem, to mają tendencję do odskakiwania po całej kuchni :P

Zgłoś 12.07.2005 K

co do rozdrabniania orzechów to mam coś do powiedzenie, bo zawsze to robie do domowego tortu orzechowego;)

czynności sa następujące: orzechy wrzycamy do podwójnego woreczka foliowego, zam... Pokaż więcej

co do rozdrabniania orzechów to mam coś do powiedzenie, bo zawsze to robie do domowego tortu orzechowego;)

czynności sa następujące: orzechy wrzycamy do podwójnego woreczka foliowego, zamykamy i... tłuczemy tłuczkiem do kotletów.

powodzenia i pozdrówki;)

Zgłoś 25.07.2005 ten_years_after

Technikę woreczkowo-tłuczkową muszę wypróbować, wydaje się bardzo sensowna. Dzięki :)

Zgłoś 18.11.2007 gabi

kotleciki sa bardzo dobre mieszajac orzechy wloskie i laskowe

nalezy tez dodac zielonej pietuszki i koperku.

Podaje sie je np. do indyka