Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotlety rybne

Tekst i foto Marcin 06-07-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210-15 zł-20-30 min.-

Składniki:

1/2 kg ryby (obiad na dwie osoby), 1 bułka sucha, bułka tarta, 1 cebula średnia, łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki, jajko, pieprz, sól, oliwa.

Jak przyrządzić:

Rybę mielimy w maszynce do mielenia mięsa (rybę można wcześniej wyfiletować, ale nie trzeba i tak zostanie zmielona), moczymy bułkę w wodzie i także mielimy ją w maszynce, oczywiście po odciśnięciu wcześniej wody, dodajemy drobno posiekanej cebulki i natki pietruszki, dodajemy rozbełtane jajko, w zależności od konsystencji dodajemy bułki tartej, gdyby okazała się za rzadka, dla smaku dodajemy sól i pieprz wedle uznania, ja robię takie bardziej wyraziste i wszystkim smakuje, wszystko mieszamy, po wymieszaniu zamoczonymi w wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą, po 2 minutach zmniejszamy temperaturę i pieczemy średnio 10 - 12 minut po jednej stronie, dolewamy świeżej oliwy, podnosimy temperaturę i po minucie przerzucamy kotleciki na drugą stronę, po czym po dwóch minutach ponownie zmniejszamy temperaturę, pieczemy jeszcze około 10 - 12 minut. Polecam do tego ziemniaczki oraz sałatkę z pomidorów i cebulki. Smacznego.

Potrzebne przybory:

Patelnia, głęboka miska.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.07.2009 Lillith,

Nie filetować ???????????????? Makabra Zawsze się usuwa ości chyba ze chcesz się pochorować !!!

Zgłoś 14.07.2009 Marcin,

Wiadomo ze kręgosłup musisz wyciąć tak samo jak łeb ale male ości przejda przez maszynke i nawet ich nie poczujesz a co do zatrucia to bez przesady troche mineralow cie nie zabije.