Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotlety rybne w sosie kaparowym

Tekst i foto (sic!) 01-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
15 kotletów30 złprosty40 min.kto by tam liczył

Składniki:

Kotlety:
> 800 g dorsza,
> 100 g boczku surowego,
> 2 jajka,
> 2 cebule,
> 3 ząbki czosnku,
> majeranek,
> sól,
> pieprz,
> bułka tarta około 100 g.

Sos kaparowy:
> 2 łyżki kaparów,
> 1 łyżka masła,
> 150 ml białego wina (wytrawne),
> 200 ml bulionu jarzynowego,
> 200 śmietany kremówki.

Jak przyrządzić:

Przygotowanie kotletów:
Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na patelni... następnie dodać do zmielonej rybki i boczusiu... dodać jajka...przyprawić solą,pieprzem i majerankiem... do takiego farszu dodajemy bułkę tartą... teraz wystarczy tylko uformować kotleciki,obtoczyć w mące i na patelenkę wrzucić :O>

Sos kaparowy:
Na maśle podsmażyć posiekane kapary... następnie dolewamy białe wino...musimy zaczekać aż wino odparuje i wtedy dolewamy bulionu...na końcu zagęszczamy sos śmietaną ... ( nie dodawajcie mąki do sosu- to jest prawie profanacja :)

Jak podawać?

Tak przygotowane kotlety podajemy tylko z sosem kaparowym... dodatki mogłyby popsuć ten wyjątkowy smak potrawy...
S M A C Z N E G O :O>

Uwagi:

Ja do farszu dodaję jeszcze dużo zielonej pietruszki oraz trzy gotowane ziemniaki...dodaje to swoistej 'lekkości' kotletom.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.10.2003 hera

wyprobowalam, kotleciki odlotowe a sosik poprostu bajeczny, oskar za przepis:)

Zgłoś 22.01.2005 PEPE

Wypróbowałem ten przepis, ale sos wyszedł mi za rzadki. więc podprawiłem go mąką i był o wiele lepszy; ogólnie super!!!!!!

Zgłoś 05.02.2005 sic

Pepe..nie było takiej potrzeby..wystarczyło bardziej zredukować płyn..albo dodać więcej śmietany

miło,że smakowało :o)

Zgłoś 22.07.2008 Anula

sosik pychotka mniam mniam