Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety selerowo-marchewkowe

Tekst i foto ADA 13-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
20? złprosty30 min.średnia

Składniki:

2 duże selery, 4 średnie marchewki, 1 jajko, bułka tarta, czosnek, 2 średnie cebule, sól, pieprz, sos sojowy, curry.
Sos: jogurt naturalny, czosnek, pieprz, sól, koperek.

Jak przyrządzić:

Na tarce (największe oczka) ścieramy seler i marchewkę. Podsmażamy na oliwie, aż trochę zmięknie. 2 duże cebule kroimy na małą kostkę i też przysmażamy. Gotowe składniki dajemy do miski i przyprawiamy według smaku (curry jest niezbędne), dodajemy czosnek, 1 jajko. Z takiej masy formujemy kotleciki, panierujemy jak mielone i podsmażamy na patelni. Danie można jeść na gorąco, np. z ryżem, lub na zimno. Przepyszne:)
Sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z przyprawami i dużą ilością czosnku lub/i koperkiem.
Można go podać obok kotlecików, mieszanie zimnego z ciepłym daje bardzo fajny efekt.

Potrzebne przybory:

tarka, nóż, patelnia i miseczka do mieszania

Jak podawać?

Z ryżem na słodko i sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego.

Uwagi:

Kotleciki można doprawić na wszelkie sposoby, to zależy od własnego gustu. Ja je robię z przyprawą curry, sosem sojowym i innymi orientalnymi przyprawami. Przeważać musi seler, to on tworzy ten niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania:

Najwięcej czasu zajmuje samo podsmażanie i tarcie, reszta jak przy robieniu mielonych.
Ważne, żeby w trakcie podsmażania dodać już niezbędne przyprawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.07.2010 Ania

pychota.. zrobilam panierowane w bułce tartej i bez panierki.

lepsze te drugie - bardziej chrupiąca "skórka" - jak w plackach ziemniaczanych (ps.tarłam na drobne wiórki bo innej ... Pokaż więcej

pychota.. zrobilam panierowane w bułce tartej i bez panierki.

lepsze te drugie - bardziej chrupiąca "skórka" - jak w plackach ziemniaczanych (ps.tarłam na drobne wiórki bo innej tarki nie miałam pod ręką)