Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety warzywne

Tekst i foto Marta S 10-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.niska

Składniki:

Duża porcja włoszczyzny, np. z rosołu, 2 łyżki bułki tartej, 2 jaja na twardo, 1 jajo surowe, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, łyżka oleju, natka pietruszki, sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej.

Jak przyrządzić:

Ugotowane warzywa zetrzeć na grubej tartce do warzyw, dodać zeszkloną na oleju cebulę, starte jaja na twardo, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, bułkę tartą i surowe jajo. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać jeszcze jedno surowe jajo i dosypać bułki tartej. Formować podłużne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.

Uwagi:

Smaczne są prosto z patelni, ale na zimno z dodatkiem majonezu i chrzanu - rewelacja. Ostatnio dodałam troszkę zielonego groszku z puszki i również wyszły znakomicie. Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.02.2006 selena

Kotleciki palce lizać, mój mąż się zajadał. Wielki dzięki, wrzuć coś jeszcze ciekawego do przepisów. Pozdrawiam.

Zgłoś 16.02.2006 zuzia

Wiesz Marto, ze sceptycyzmem podeszłam do tego przepisu, ale ponieważ walały mi się warzywa z rosołu, zaryzykowałam i nie żałuję. Było pysznie, kolorowo i dzięki.

Zgłoś 02.04.2006 Tomasz

A ja dzisiaj dla swojej żonki zrobiłem te kotleciki. Smakowały jej, tak mówiła w każdym razie. A jak bardzo, to dopiero dowiem się dzisiejszej nocy. Pozdrawiam serdecznie.

Zgłoś 12.04.2006 Sylwana

mam pytanko:Czy można zamiast bulki tartej kotleciki optaczać w sezamie, lub w zarodkach pszenicznych?jestem na diecie niskoweglowodanowej.Dzieki za szybka odpowiedz:)

Zgłoś 13.04.2006 Martana

Zrobilam male eskalopki z tej masy, dodalam tylko duzo wiecej czosnku i pieprzu - PYCHAAAAAAAAAAAAA. POLECAM KAZDEMU!

Zgłoś 13.04.2006 Martana

Sylwano, oczywiscie, ze mozna obtaczac w sezamie ale wtedy:

musisz smazyc dluzej niz ustawa przewiduje i NA MINIMALNYM OGNIU. Inaczej sezam sie przypali. kiedy juz bedzesz pewna, ze kotle... Pokaż więcej

Sylwano, oczywiscie, ze mozna obtaczac w sezamie ale wtedy:

musisz smazyc dluzej niz ustawa przewiduje i NA MINIMALNYM OGNIU. Inaczej sezam sie przypali. kiedy juz bedzesz pewna, ze kotleciki sa prawie gotowe zwieksz gaz na kilka sekund i podpiecz swoja panierke - sama czasem tak robie, choc nie potrzebuje diety, pozdrawiam.

Zgłoś 11.08.2010 m

Przepis udany, polecam dodac duzo przypraw zeby danie nie bylo mdle.