Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z chleba - tanio i pysznie!

Tekst i foto Lida 23-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje3 złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

- pół czerstwego chleba,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki obranego, uprażonego słonecznika,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Chleb kroimy na kromeczki, lub rwiemy. Maczamy go w mleku i odciskamy. Możemy go przepuścić przez maszynkę, ale można też rozgnieść w dłoniach, by uzyskać "masę chlebową". Dodajemy jajka, pestki słonecznika oraz sól i pieprz (według uznania). Wszystko razem ugniatamy, formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju - na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

czyste ręce ;-)
garnek do przygotowania kotletów (lub głębsza miska, salaterka), patelnia do smażenia, patka do przewracania kotletów ;-)

Jak podawać?

Kotleciki są pyszne z surówkami, gotowanymi warzywami, sezonowymi grzybkami...

Uwagi:

Zamiast czerstwego chleba, można użyć świeżego, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie tego, co nam zostaje w kuchni (propozycja dla oszczędnych gospodyń i biednych studentów ;-) ).
Słonecznik proponuję kupić łuskany, mała paczuszka kosztuje ok 1 zł.
Do masy na kotlety możemy też dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 2 roztarte średnie cebule.

Czas przygotowania:

Samo przygotowanie kotlecików trwa chwilkę - może 10 minut. Potem smażenie ok 20, może mniej...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2003 Lida

2 porcje - dwie osoby z powodzeniem się najedzą ;-)

Zgłoś 24.09.2003 LATRAVIATTA

Prosto... pomysłowo... zaskoczyło mnie to bardzo!!! :) Gratulacje! Spróbuję wypróbować! :) Pozdrawiam!

Zgłoś 25.09.2003 Tymek

A ja jak zostanie mi trochę czerstwego chleba to kroję go na kromki, smaruję masłem, kładę plasterek jakiegoś twardego sera, obtaczam w jajku i na patelnię. Do jajka warto dodać majeranku, a cał... Pokaż więcej

A ja jak zostanie mi trochę czerstwego chleba to kroję go na kromki, smaruję masłem, kładę plasterek jakiegoś twardego sera, obtaczam w jajku i na patelnię. Do jajka warto dodać majeranku, a całość po usmażeniu polać keczupem. Ale kiedyś muszę wypróbować pomysł z kotletami.

Zgłoś 16.10.2003 Olka

właśnie skończyłam robić- pyszne!

od siebie dodałam do potrawy trochę świeżego czosnku- naprawdę smaczne!

próbowałam, również, zrobić kotlety z bułek i wyszły tak samo dobre!

<... Pokaż więcej

właśnie skończyłam robić- pyszne!

od siebie dodałam do potrawy trochę świeżego czosnku- naprawdę smaczne!

próbowałam, również, zrobić kotlety z bułek i wyszły tak samo dobre!

pozdrawiam

Zgłoś 26.11.2003 madzik

dosc ciekawy pomysl, ale napewno wyprobuje jak bede miala czerstwy chleb

Zgłoś 28.11.2003 kawalerka

Sądzę że to świetny pomysł jak nie chce Ci się iść do sklepu ,

a jesteś głodna ;-)) pozdrowionka

Zgłoś 18.12.2003 Meg

Zapowiada sie pysznie. Moze razem z chlebem namoczyc ziarna slonecznika? Ja tylko jeszcze wspomne o wersji dla leniwych: wystarczy kromki chleba lekko namoczyc, a potem panierowac jak schab w j... Pokaż więcej

Zapowiada sie pysznie. Moze razem z chlebem namoczyc ziarna slonecznika? Ja tylko jeszcze wspomne o wersji dla leniwych: wystarczy kromki chleba lekko namoczyc, a potem panierowac jak schab w jajku i bulce tartej, albo tylko w bulce i smazyc na oleju.

Zgłoś 20.12.2003 Bia

dodalam do tego cebulke i duuuuzo czosnku i... mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Zgłoś 11.05.2005 ten_years_after

Przepis naprawdę wart polecenia :) Jadłam kotlety z chleba dziś na obiad. Uprażony słonecznik dodaje fajnego posmaku + pół pęczka zielonej pietruszki, trochę podsmażanej cebuli i czosnku. Pycha.... Pokaż więcej

Przepis naprawdę wart polecenia :) Jadłam kotlety z chleba dziś na obiad. Uprażony słonecznik dodaje fajnego posmaku + pół pęczka zielonej pietruszki, trochę podsmażanej cebuli i czosnku. Pycha. Myślałam, że na patelni kotlety będą sie trochę rozpadać, ale były całkiem zwarte. Obtoczyłam je przed smażeniem w bułce tartej z odrobiną pieprzu. Delkikatne są dość w smaku, dodałam więc ketchupu.

Takie gotowe kotlety dane komuś do spróbowania - chyba nikt by nie poznał, że są z chleba, bo smakują zupełnie inaczej ;)

Zgłoś 13.09.2005 bletka

No to dzisiaj na obiadk zrobiłam z suróweczka i wszyscy zachyceni!!!! Dodaję do mojej kolekcji przepisów... pozdrowienia dla autorki :*

Zgłoś 11.01.2006 aza

dużo wymyślam tanich potraw ale takiej potrawy nie robiłam zaraz wyprubuje,czytaąc jest ciekawy

Zgłoś 17.01.2006 aza

kotleciki pycha robiłam je dwa razy drugim razem troche je ulepszyłam.Dodałam czosnek usmażoną cebulke starty ser żółty przyprawy.Pozdrawiam.

Zgłoś 26.02.2006 Martana

Lido i Azo, skladajac puzzle z Waszych propozycji zrobilam te skromne pysznosci, robilam, jak moj ukochany byl poza domem, wiec kiedy przyszedl i zobaczyl rumiane kotleciki pachnace czosnkiem i ... Pokaż więcej

Lido i Azo, skladajac puzzle z Waszych propozycji zrobilam te skromne pysznosci, robilam, jak moj ukochany byl poza domem, wiec kiedy przyszedl i zobaczyl rumiane kotleciki pachnace czosnkiem i cebula, podane z surowka to poprostu wchlonal. Zapytal potem bekajac romantycznie co to bylo za cudo a ja na to, ze polski przysmak i juz:)

Zgłoś 16.03.2006 owside

hmm... musze spróbowac.zapowiadają sie ciekawie]:>)

Zgłoś 02.06.2006 bartek

Pyszne.Gratuluje dobrego smaku.

Zgłoś 16.06.2006 Ewunek

mniam.. żółty ser dodatkowo wiąże masę i dodaje smaczku. Zrobiłam z chleba razowego, wyszły pyszne.

Zgłoś 19.07.2006 mainmen

Ja zwykłem robić coś podobnego tylko żę z bułki. Jak macie ze dwie twarde kajzerki to kroicie je na pół, zamacza sie to w mieszance jajka i mleka (żeby zmiękło a nie rozwalało sie) następnie na ... Pokaż więcej

Ja zwykłem robić coś podobnego tylko żę z bułki. Jak macie ze dwie twarde kajzerki to kroicie je na pół, zamacza sie to w mieszance jajka i mleka (żeby zmiękło a nie rozwalało sie) następnie na patelnie (masło) żeby sie troszke podsmażyło - obracamy i kładziemy plasterek sera żółtego - on sie troszke roztopi i znowu obracamy serem do patelni - smażymy tylko tyle żeby ser sie przypiekł - i to tyle.

Zgłoś 26.03.2007 Iza

Hej! Została mi połóweczka chlebka, więc chyba wypróbuje ten przepisik. Uwielbiam wynalazki!!! :-))) Pozdrawiam

Iza

Zgłoś 30.06.2007 maga

Kotleciki były dobre, ale zachwytu nie było...

Zgłoś 22.01.2009 asias

mmmmmm....właśnie skończyłam smażyć pycha!!!!!!!!dodałam czosnek i podsmażoną cebulkę,czekam na męża zobacze jak jemu posmakuje:)

Zgłoś 12.05.2010 dior

nie miałam słonecznika, ale miałam praźone płatki gryczane i powiem, że wyszło całkiem...całkiem - oczywiście czosnek był i cebulka, i natka pietruszki - a za sukówkę robił ogórek kiszony.
Pokaż więcej

nie miałam słonecznika, ale miałam praźone płatki gryczane i powiem, że wyszło całkiem...całkiem - oczywiście czosnek był i cebulka, i natka pietruszki - a za sukówkę robił ogórek kiszony.

Pozdrawiam

Zgłoś 08.09.2010 Anutka

Dziś robiłam to danie na obiad,bez przekonania.Ale to danie przerosło moje najśmielsze oczekiwania,jest tanie,łatwe,szybkie....po prostu same zalety!!!Szczerze polecam!

Zgłoś 11.09.2010 Ewwwa

Można też do masy chlebowej dodać małą ilość (ok 1/4 objętości chleba) mielonego mięsa. Smakuje prawie tak jak mielone kotlety ;)

Zgłoś 07.12.2012 Marcin

Te kotlety są naprawdę bardzo smaczne. Ja zrobiłem z ciemnego chleba. Pycha:)