Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z kalafiora

Tekst i foto kalunia8 04-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty? min.średnia

Składniki:

1 kalafior,
2 jajka,
15 dag bułki tartej,
6 łyżek posiekanego koperku,
1 łyżeczka kminku,
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
kawałek korzenia lubczyku,
odrobina cukru,
sól i pieprz

Jak przyrządzić:

Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, gotować na parze razem z lubczykiem i cukrem.
Następnie rozgnieść widelcem na puree. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekany koperek, przyprawy i starannie wymieszać.
Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto w niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub po prostu na odpowiedniej patelni i bez tłuszczu.

Jak podawać?

Mogą być podawane jako "kotlet" hamburgerowy albo z ziemniakami i dużą ilością surówek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.09.2006 D.M

Bardzo dobre kotleciki, polecam