Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotlety z kurczaka z ananasem i żółtym serem

Tekst i foto tuci 12-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty30-45 min.średnia

Składniki:

Filety z kurczaka (ilość dowolna - w zależności od tego, ile ma być kotletów), 2 jajka, vegeta lub kucharek, można również użyć przyprawy do kurczaka, bułka tarta, żółty ser, puszka pokrojonego ananasa, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Zazwyczaj kupuję 4 większe filety. Następnie rozbijam je tłuczkiem na kotlety i przyprawiam odrobiną przyprawy do kurczaka. Odstawiam na moment na bok. W tym czasie żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Ananasy, które kupuję pokrojone, jeszcze dodatkowo przekrawam na pół, bo lepiej, jeśli jest mniejsza kostka. W misce rozbijam jajka, dodaję trochę kucharka i mieszam. Rozbite piersi moczę w jajku, następnie obtaczam w bułce tartej i kładę na rozgrzany olej i smażę. Zawsze jedną stronę kotleta smażę dokładnie, drugą lekko. Następnie przekręcam kotlet na tę stronę mniej usmażoną, by się do końca usmażyła, zaś na usmażonej stronie kotleta kładę pokrojony ananas i posypuję serem. Na sam koniec polewam ten ser tłuszczem z patelni, by się lekko rozpuścił.

Potrzebne przybory:

tarka, patelnia

Jak podawać?

Ja potrawę podaję z ugotowanymi ziemniakami, do których po ugotowaniu i zmiażdzeniu dodaję śmietanę. Następnie posypuję koperkiem i mieszam. Pychotka.

Uwagi:

Można też zamiast startego sera położyć na ananasy plasterek sera i następne polać tłuszczem do rozpuszczenia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.05.2007 nikki

moja ulubiona potrawa w restauracjach:] ale nie ma co,danie na serio pyszne

Zgłoś 26.05.2007 pasazerka2

pyszne gratuluje,szukałam własnie takiego przepisu,pozdrawiam sedecznie:):):)

Zgłoś 08.11.2007 tuli24

mmmmmmmmmmmmmmmm pyszne dzieki :* ;))))

Zgłoś 27.11.2007 morcia

Skoro tak wszyscy zachwalają to i ja muszę spróbować

Zgłoś 14.12.2007 Grace

Proponuję jedną stronę kotleta smażyć normalnie, przekęcić na drugą stronę i połozyć cały plaster ananasa przykryć plastrem sera żóltego na HOHLAND i wtedy smarzyć pod przykrywką na nieco zmiejs... Pokaż więcej

Proponuję jedną stronę kotleta smażyć normalnie, przekęcić na drugą stronę i połozyć cały plaster ananasa przykryć plastrem sera żóltego na HOHLAND i wtedy smarzyć pod przykrywką na nieco zmiejszonym ogniu i wtedy ser pięknie się roztopi a spodnia strona kotleta nie przypali. S M A C Z N E G O !!!

Zgłoś 24.11.2008 kamil

bardzo dobra potrawa polecam

Zgłoś 07.01.2010 czarne

a ja na usmażony kotlet daje caly plaster ananasa, na to plaster żółtego sera.Po dosmażeniu pod przykrywką,gdy ser trochę zmięknie, powstanie w nim dziurka w miejscu śodka ananasa, do którego ... Pokaż więcej

a ja na usmażony kotlet daje caly plaster ananasa, na to plaster żółtego sera.Po dosmażeniu pod przykrywką,gdy ser trochę zmięknie, powstanie w nim dziurka w miejscu śodka ananasa, do którego daje duży kleksik ketczupu.Wygląda i smakuje super.

Zgłoś 05.05.2012

Mmmmmmmmmmmmmmm pycha