Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z pieczarek (szybkie)

Tekst i foto ArturB 09-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-42,60 złprosty18 min.?

Składniki:

pieczarki - 20-30 dag,
cebula - duża,
tarta bułka,
olej do smażenia,
jajko, sól i pieprz.

Jak przyrządzić:

Pokrojoną na drobną kostkę cebulkę podsmażamy na tłuszczu, w tym czasie trzemy pieczarki na grubej tarce (całe), dodajemy jajko, 2 łyżki tartej bułki, sól, sporo pieprzu świeżo zmielonego, podsmażoną cebulkę, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy na oleju przez 5-10 minut.

Potrzebne przybory:


tarka, patelnia nóż i widelec (talerz)

Jak podawać?


z ziemniaczkami lub bułką

Uwagi:

Uwaga! Czas od starcia pieczarek do rozpoczęcia smażenia nie powinien przekraczać 5 minut, bo pieczarki zaczną puszczać soki i do odpowiedniej konsystencji będzie trzeba dodać więcej bułki, co nie wpływa korzystnie na smak.

Czas przygotowania:


Ja formuję raczej płaskie kotlety i smażę dłużej na małym "ogniu", by były bardziej chrupiące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.12.2005 kawa

ile ma być tych pieczarek

Zgłoś 09.12.2005 :)

Podane jest ile pieczarek użyć..- 20-30dkg

Zgłoś 10.12.2005 lalapupu

sory, ale komu by sie chcialo robic takie ceregiele, wole cale pieczarki usmazyc z cebulka i olac bulke tarta, ktora ani nie jest smaczna ani zdrowa :P

Zgłoś 08.01.2006 poważna

Możnapieczarki po usmażeniu przepuścić przez maszynke .Uwaga! Smażyć bez soli nie puszczą soku

Zgłoś 30.03.2006 kameleon

bardzo smaczne danie robi je moja babcia i polecem sa pezepyszna

Zgłoś 09.11.2011 magda

do:lalapupu

Jak niby chcesz zrobić kotlety z całych pieczarek i bez bułki??? Zresztą jeśli "ceregiele" to starcie pieczarek co zajmuje jakieś 2minuty to ja nie wiem co ty robisz... Pokaż więcej

do:lalapupu

Jak niby chcesz zrobić kotlety z całych pieczarek i bez bułki??? Zresztą jeśli "ceregiele" to starcie pieczarek co zajmuje jakieś 2minuty to ja nie wiem co ty robisz na obiad ale raczej nic ciekawego....A te kotlety są super, już nie raz robiłam!

Zgłoś 02.01.2012 monia

oczywiście że można zrobić kotlety z całych pieczarek, łepek moczymy w jajku następnie w bułce i smażymy to samo robimy z ogonkiem... nic skomplikowanego

Zgłoś 26.06.2012 do_monia

do: monia Twój przepis to raczej nie kotlety tylko pieczarki w panierce ;)

Zgłoś 26.06.2012 ida

ja nie wiem jak wy to robicie, u mnie się wszystko rozlazło, pieczarki podczas smażenia puściły sok i wyszła jedna breja