Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z platkow owsianych

Tekst i foto Bia 11-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- pol opakowania platkow owsianych (gorskich),
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kilka zabkow czosnku,
- jajko,
- maka,
- bulka tarta,
- olej (do smazenia),
- sol,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Platki ugotowac w osolonej wodzie (na wolnym ogniu bo sie latwo przypalaja i ciezko je potem zeskrobac z dna garnka :-) Po ugotowaniu ostudzic
dodac do nich jajko, pokrojona w drobna kostke cebulke, strate na tarce pietruszke i marchewke oraz czosnek (wedlug upodobania). Wymieszac w miare dokladnie i doprawic pieprzem i sola. Jesli "ciasto" jest za rzadkie - dodac make. Uformować kuleczki (troche z tym jest babrania :-) obtoczyc w bulce tartej i smazyc w glebokim oleju na zlociutki kolorek :-)

Jak podawać?

Podawac z ziemniaczkami i surowa marchewka pokrojona w talarki. Mniam!

Uwagi:

Dla milosnikow sera zoltego polecam jeszcze starcie do masy zoltego sera, bedzie sie fajnie ciagnal :-)

Czas przygotowania:

Troszke paprania jest w tym obtoczaniu bulka ale warto:) Przy przewracaniu kotletow na druga strone trzeba uwazac zeby sie nie rozpadly, bo gdy masa jest za rzadka to maja taka tendencje :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.03.2005 Gerwaz

platki owsiane jak to sie ma do kotleta ja to chyba sie nie przekonam do czegos takiego bo jestem raczej zwolennikiem kotleta ze zwierzatka jakiegos np. biednej swinki no ale to jest poswiecenie... Pokaż więcej

platki owsiane jak to sie ma do kotleta ja to chyba sie nie przekonam do czegos takiego bo jestem raczej zwolennikiem kotleta ze zwierzatka jakiegos np. biednej swinki no ale to jest poswiecenie na ktore jestem gotow :) ale moze sie kiedys przelamie i to zjem

Zgłoś 31.07.2005 Ewa

Gerwaz

dlaczego uzurpujesz sobie prawo do nazwy KOTLET określającej przetworzenie KONIECZNIE miesa?

Zgłoś 01.02.2008 Homo sapiens

Zauważyłem że ludzie mają tendencje do podkreślania jak to oni lubią mięso...ale podkreślają to głównie w dziale potraw wegetariańskich.

To trochę nie na miejscu. Ja nikomu nie pisze... Pokaż więcej

Zauważyłem że ludzie mają tendencje do podkreślania jak to oni lubią mięso...ale podkreślają to głównie w dziale potraw wegetariańskich.

To trochę nie na miejscu. Ja nikomu nie pisze w mięsnych daniach "a ja jestem wegetarianinem". Nie każe nikomu jeść samych warzyw. Szanujmy nasze podejście do kuchni i nie obrzydzajmy sobie przepisów.

A Pani która tak kocha świnki jeść proponuje żeby sama jakąś zabiła. Zobaczymy czy dalej będzie ją chciała zjeść. Cudzymi rekoma łatwo zabić i zapłacić a potem chwalić sie na działach wegetariańskich jaka to ja jestem suuper smakoszka. proponuje tęz pani sie dowiedzieć ile wspaniałych Hormonów pani wcina... bo dawnej wieprzowiny...tej prawdziwej bez chemii ( podobnie jak innych mięs) praktycznie nie ma.

A co nazwy kotlet szanowna Pani... no cóż, jak widać autor przepisał udowodnił ze żeby zjeść smacznie nie trzeba jeść mięsa,

Zgłoś 14.03.2008 annetka

A ja bardzo lubię te kotlety. Choć nie jestem jaroszem, stanowią fajną odmianę w menu. Tyle tylko, że cebulę dodaję przesmażoną na oleju i już bez żadnych innych warzyw. Świetnie smakują z sosem... Pokaż więcej

A ja bardzo lubię te kotlety. Choć nie jestem jaroszem, stanowią fajną odmianę w menu. Tyle tylko, że cebulę dodaję przesmażoną na oleju i już bez żadnych innych warzyw. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym, (nawet ketchupem) i z ogórkami kiszonymi.

Zgłoś 21.04.2010 sowa

hej! płatki górskie wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać aż dojdą (podobnie jak kasza kus kus) później jak kto chce można jeszcze zmiksować blenderem... mniej roboty! pozdrawiam;]