Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z selera a la schabowy

Tekst i foto smakoszka 26-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

Duży seler, jajko, bułka tarta, mąka, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Seler obrać, pokroić w dość grube plastry, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo i panierować jak schabowe (mąka, jajko, bułka tarta). Smażyć na złoty kolor.

Jak podawać?

Na gorąco: z surówką. Na kotlet można położyć plaster żółtego sera. Na zimno: z sosami (np. czosnkowym) i bagietką. Dla zabieganych: po prostu w bułce z keczupem.

Uwagi:

Wodę do gotowania selera można "osolić" vegetą, a do panierki dodać przyprawy według własnego uznania. To danie jest super na gorąco, jak również na zimno jako przekąska, np. z sosem czosnkowym. W takim wydaniu seler traci swój typowy "selerowy" smak. Wszystkim moim gościom bardzo smakowało to danie, ale nikt nie wiedział, co kryje się pod panierką.

Czas przygotowania:

Seler można ugotować dzień wcześniej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.07.2010 malenstwo

kotlety sa faktycznie bardzo dobre.

jesli ktos lubi moze przygotowac panierke z bulki tartej i musztardy.

wszystko robimy tak jak tutaj tylko zamiast jajka do bulki tartej dodajemy ... Pokaż więcej

kotlety sa faktycznie bardzo dobre.

jesli ktos lubi moze przygotowac panierke z bulki tartej i musztardy.

wszystko robimy tak jak tutaj tylko zamiast jajka do bulki tartej dodajemy dwie lyzki musztardy i troche wody.

smacznego